x

Održan Izbor najboljeg sportiste BiH! (GALERIJA)

Rukometaš Nikola Prce i džudistkinja Larisa Cerić najbolji su sportisti Bosne i Hercegovine za 2014. godinu, odlučio je stručni žiri Izbora najboljeg sportiste BiH u organizaciji ``Nezavisnih novina`` i Radio-televizije BiH.

Završna manifestacija koja je ove godine održana pod pokroviteljstvom Dragana Čovića, člana Predsjedništva BiH, uz partnerstvo Olimpijskog komiteta BiH i snažnu podršku Ministarstva civilnih poslova BiH, na kojoj su proglašeni najbolji od onog što je bh. sport iznjedrio u godini koja je na izmaku, održana je večeras u Kongresnoj dvorani hotela ``Holiday`` u Sarajevu.

 

Nikola Prce koji zbog povrede ligamenata skočnog zgloba nije bio u mogućnosti da lično primi nagradu, za priznanje koje je zaslužio odličnim igrama u dresu rukometne reprezentacije BiH i Pik Segeda zahvalio je putem video-poruke.

 

``Prije svega želio bih pozdraviti cijenjeni skup, kao i sve građane Bosne i Hercegovine, posebno naše vjerne navijače koji nas nisu napuštali ni kada nam nije išlo najbolje. Velika mi je čast i jako mi je drago zbog ovog priznanja koje sam dobio od `Nezavisnih novina` i BHRT-a. Mnogo mi je žao što nisam mogao prisustvovati svečanoj ceremoniji``, rekao je Prce i dodao:

 

``Osim ove povrede, u 2014. godini desilo mi se mnogo lijepih stvari kao što su uspjeh sa reprezentacijom i osvajanje prvog evropskog pokala sa mojim bivšim klubom Pik Segedom. Ovo priznanje došlo je kao šlag na tortu uspješne godine i jako sam sretan i ponosan što je cijenjeni žiri baš mene proglasio za najboljeg u BiH. Još jednom bih zahvalio organizatorima ove manifestacije, kao i pokrovitelju Predsjedništvu BiH. Ipak, posebno bih želio spomenuti moje saigrače iz reprezentacije, stručni stožer na čelu sa Draganom Markovićem, ljude iz Saveza, a pogotovo moju obitelj i djevojku, koji su uvijek uz mene``.

 

Prce je u dvomeču baraža strašnom Islandu zatresao mrežu čak 18 puta, pa je s pravom uz selektora Dragana Markovića proglašen za jednog od tvoraca velike rukometne senzacije. BiH je u Sarajevu slavila sa 33:32, uz 11 golova Prcea, a u revanšu u Rejkjaviku bilo je 29:29, uz njegovih sedam golova. Osim toga, Prce je sa mađarskim klubom ove godine osvojio krunu pobjednika Kupa EHF.

 

Rad, red i disciplina pod stručnim nadzorom trenera i selektora Branislava Crnogorca donijeli su Larisi Cerić i četvrto priznanje za najbolju sportistkinju BiH. U nizu vrhunskih rezultata koje je ostvarila 2014. posebno mjesto u vitrinama zauzima srebro osvojeno na Evropskom seniorskom prvenstvu u Monpelijeu.

 

Višestruka šampionka BiH u godini na izmaku briljirala je i na dva evropska kupa, osvojivši zlatne medalje u Sarajevu, odnosno Beogradu. Pobjedničko postolje nije joj izmaklo ni u Mađarskoj, kada se na Grand priju ``Budimpešta 2014`` u izuzetno jakoj konkurenciji proslavila osvajanjem bronzanog odličja.

 

Vrhunski rezultati i kontinuitet koji ima svrstavaju je ne samo među najozbiljnije bh. kandidate za nastup, već i za osvajanje prve medalje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. Na evropskoj seniorskoj rang-listi Cerićeva trenutno zauzima prvo mjesto.

 

``Želim da zahvalim svojoj porodici, treneru Branislavu Crnogorcu, generalnom sekretaru Džudo saveza BiH Arijani Jahi, klupskim kolegama iz Nippona, Edukacijskom fakultetu u Travniku, te Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo``, kazala je Cerićeva, osvajačica ovog priznanja iz 2009, 2010, 2013. i sada 2014.

 

Stručni žiri, kojim je ovaj put predsjedavao velikan bh. i jugoslovenskog fudbala Faruk Hadžibegić, odredio je dobitnike i u preostalih devet kategorija.

 

Laskavu titulu najboljeg trenera zaslužio je Dragan Marković, selektor rukometne reprezentacije BiH. Malo ko je očekivao i vjerovao da će se bh. tim naći na najvećoj svjetskoj smotri kad su saznali da je protivnik u baražu moćni Island. Ipak, jedan od onih koji je vjerovao u snagu i talenat svog tima je bio upravo Marković, a za to je nagrađen plasmanom u završnicu planetarnog takmičenja. Shodno ovom uspjehu onda i ne čudi činjenica da su nagradu za najbolju ekipu pokupili upravo rukometaši BiH.

 

Podrška sportistima je ideja vodilja od koje ``Nezavisne`` ne odstupaju otkako su 2001. ustanovile Izbor najboljeg sportiste, a mladi su budućnost ove zemlje i sporta. Nagradu za najperspektivniju sportistkinju ove godine je i te kako zaslužila Nikolija Stanivuković, član Atletskog kluba Borac iz Banjaluke i jedna od rijetkih bh. atletičarki koja se s uspjehom bavi izuzetno zahtjevnom disciplinom: sedmobojem. Titulom najperspektivnijeg sportiste okitio se mladi košarkaški reprezentativac Džanan Musa, najbolji strijelac Evropskog kadetskog prvenstva ``A`` divizije.

 

Nagrada za fer-plej ove godine otišla je biciklistkinji Lejli Tanović, koja je tokom trke pritekla u pomoć jednom takmičaru koji je pao. Lejla je u tim trenucima bila na drugom mjestu, a iako je bila svjesna da će joj zaustavljanje oduzeti dragocjeno vrijeme, ona se nije dvoumila već je pomogla kolegi pa je na kraju u cilj stigla kao druga.

 

Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena legendarnom golmanu banjalučkog Borca Slobodanu Karaliću. Isto priznanje otišlo je u ruke Ivana Hmjelovjeca, bivšeg olimpijca i čovjeka koji je cijeli život posvetio gimnastici i radu sa mladima.

 

Azmir Husić, zaljubljenik u fudbal, spasio je FK Sloboda iz Tuzle propasti, a ovaj klub trenutno ima školu fudbala koju pohađa oko 400 mališana. Njemu je pripala nagrada za razvoj sporta.

 

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci 13. put je proglašena za najbolju ekipu u sportu za invalide. Zlatna medalja na Svjetskom prvenstvu bila im je 13. najsjajnije odličje u vitrinama, a kapiten najtrofejnijeg tima u BiH Sabahudin Delalić dobitnik je nagrade za najboljeg sportistu u sportu za invalide.

 

Manifestacija proglašenja najboljih sportista direktno je putem TV-a prenosila BHT 1, a u muzičkom dijelu manifestacije nastupila je Aida Mušanović.

 

Dobra vijest iz Poznana

Nikola Prce, koji je posljednjih desetak dana proživljavao pravu dramu, u ponedjeljak popodne konačno je saznao koliko je teška njegova povreda ligamenata skočnog zgloba. S obzirom na to da u Pulaviju, odakle je njegov klub Azoti, nema doktora specijaliste koji bi mu dao preciznu dijagnozu, Prce je danima čekao adekvatno ljekarsko mišljenje.

 

``Doktor specijalista u Poznanu, gdje sam išao u ponedjeljak, rekao mi je da postoji mogućnost da budem spreman za Svjetsko prvenstvo. Nakon svega što sam prošao u proteklih 10 dana ta me vijest toliko obradovala da sam čovjeku 100 puta zahvalio. Važno mi je da ne moram na operaciju, koja je bila u opticaju proteklih dana. Kroz dva do tri tjedna mogu očekivati da počnem normalno trenirati``, rekao je Prce koji će se 22. decembra priključiti saigračima iz reprezentacije u Mostaru.

 

Nikoliji i Džananu nagrada EKO-FIS Viteza

Nikolija Stanivuković i Džanan Musa dobili su i ``Time Sharing`` EKO-FIS Vlašić od pet godina. Oni će u narednih pet godina moći koristiti sedmodnevni aranžman u prelijepom Sportsko-rekreativnom kompleksu EKO-FIS Vlašić.

 

tekst: nezavisne.com

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.