x

Održan besplatan seminar “Priprema za uspješan porod i dojenje“!

Vrtić „Abakus“ iz Zenice i Centar za majku i dijete „Fenix“ iz Sanskog mosta su u subotu, 28.10.2017., u amfiteatru OŠ „Miroslav Krleža“, organizirali cjelodnevni seminar za 40 žena iz Zenice, Zavidovića, Kaknja i Travnika, koje planiraju trudnoću, trudnice i majke. 

Jednodnevni besplatan seminar pod nazivom “Priprema za uspješan porod i dojenje“ je događaj obrazovnog karaktera sa kojim želimo sve žene koje planiraju trudnoću i trudnice informirati, podržati, osnažiti i kvalitetno pripremiti za poseban dan u njihovom životu, dan poroda, i poseban i važan period majčinstva, period dojenja.  

 

Na početku seminara se sa riječima dobrodošlice obratila Emina Talić-Hakanović, magistrica razredne nastave, osnivač vrtića „Abakus“ iz Zenice, a onda je riječ preuzela medicinska sestra i babica sa preko 20 godina iskustva i internacionalna savjetnica za dojenje, Adisa Hotić, direktorica Centra „Fenix“ iz Sanskog mosta. 

 

Polaznice su upoznate sa pripremama za porod, sa tokom poroda i sa suportivnim metodama u porodu. Žene su bile jako aktivne sa pitanjima i sa dijeljenjem iskustva sa prethodnih poroda, tako da je ovaj dio seminara imao visok nivo interaktivnosti. 

 

Prije same pauze za odmor i zakusku, polaznicama seminara se obratila predstavnica kompanije „Bio Save“, Naida Babić-Brkanić, koja je govorila o načinu i značaju pohrane matičnih ćelija. 

 

Trudnice su pauzu iskoristile da se odmore i pripreme za drugi, ne manje važan dio seminara, a to su predavanja o babinjama i dojenju. 

 

O periodu babinja govorila je Emina Majdankić, medicinska sestra i babica sa dugogodišnjim iskustvom, kojoj su trudnice postavljale mnoga pitanja vezana za njenu pupka kod novorođenčeta i njegu i oporavak majke porodilje. 

 

U ovom dijelu seminara obratila se kratko i predstavnica kompanije „Mustela“, Belma Brkanić-Mrahorović, magistrica farmaceutskih nauka, koja je govorila o pravilnoj njezi kože trudnica i novorođenčadi. 

 

Na samom seminaru imali smo majku koja je došla sa bebom starom četrdeset dana, koja je uspješno uspostavila dojenje, tako da smo imali praktičan primjer da se dijete može dojiti svugdje i uvijek. 

 

Internacionalna savjetnica za dojenje, Adisa Hotić, je sve prisutne trudnice ohrabrila da donesu pozitivnu odluku o dojenju, koje predstavlja poklon majke djetetu za cijeli život. Žene je upoznala o značaju prirodne ishrane, dojenju u porodilištu i dojenju u prvim danima kod kuće. 

 

Učesnice seminara su dobile vrijedne poklone društveno odgovornih kompanija: „Violeta“ (Double Care Violeta pelene i Violeta baby vlažne maramice), „Mustela“ (Proizvodi za njegu kože trudnica, djece i majki) i „Artesana“ (Pamučni perivi jastučići za dojenje, higijenski ulošci, marame za dojenje, platnene pelene i odjeća za bebe). 

 

Ovaj besplatni seminar podržala je i društveno odgovorna kompanija za prenatalne testove i pohranu matičnih ćelija „Bio Save“ sponzorstvom ručka i osvježenja i obezbjeđenjem značajnog popusta za pohranu matičnih ćelija u iznosu 200 eura, koji će moći iskoristiti sve polaznice seminara zainteresirane za ovu vrstu usluge. 

 

Obzirom da je za seminar bilo mnogo veće interesovanje žena, nego što je bilo raspoloživih mjesta, te na osnovu same pozitivne atmosfere i aktivnosti samih žena na seminaru, organizatori su zaključili da je potreba za ovakvim edukacijama velika, te će nastojati tim potrebama odgovoriti bar nekoliko puta godišnje s ciljem podrške, informisanja i ohrabrivanja žena za prirodan porod i dojenje. 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.