x

Održana manifestacija Novinar godine!

Tradicionalnu manifestaciju Novinar godine i dodjelu nagrada u pet kategorija novinarstva, povodom Svjetskog dana slobode medija sinoć je u Zenici priredilo Društvo novinara BiH, a u saradnji s Misijom OSCE-a, prethodno je održan okrugli stol o temi “Mediji u službi javnosti”.

Direktor N1 centra Sarajevo i urednik emisije Pressing, Amir Zukić, proglašen je TV novinarom godine za 2016. U kategoriji Printano novinarstvo dobitnik nagrade je redakcija magazina “Oslobođenje”, Radijsko novinarstvo: Enver Šadinlija, a nagrada za životno djelo pripala je Atahu Mahiću. Nagrada za novinara 2016. godine Centra za istraživačko novinarstvo pripala je Jasni Fehatović i Azharu Kalamujiću.

 

U radu okruglog stola sudjelovali su akademik Slavo Kukić, profesor Miodrag Živanović, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici prof. dr Damir Kukić, urednik BHT1 Benjamin Butković, urednica Informativnog programa BNTV Suzana Rađen- Todorić, Marko Antonio Brkić, te istaknuta novinarska imena Nađa Ridžić, Elma Kazagić, Saša Rukavina, Aleksandar Trifunović, Mladen Bošnjak i drugi. Razgovaralo se o odgovornom izvještavanju, te o autocenzuri i pritiscima na novinare, u namjeri da se otvori rasprava o ulozi medija u društvu i podsjeti na postulate profesije, čime bi se dale konkretne preporuke za unapređenje rada medija.  

 

Tekst: Rtvze

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.