x

Održana obnoviteljska skupština Udruženja Fondeko!

Obnoviteljska skupština Udruženja za podsticanje uravnoteženog razvoja i kvalitet života („Fondeko“) održana je  u svečanoj sali Univerziteta u Sarajevu. 

U okviru dnevnog reda upriličeno je obilježavanje Svjetskog dana biodiverziteta uz promociju aktivnosti centara Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu: Centra za ihtiologiju i ribarstvo i Centra za ekologiju i prirodne resurse „Akademik Sulejman Redžić“. Prisutnima je predstavljena brošura „Biodiverzitet i ekosistemski servis BiH“, te nova web stranica Udruženja „Fondeko“ i stranica za polen.

 

Udruženje za podsticanje održivog razvoja i kvalitet života „Fondeko“ je prvo ekološko udruženje  u BiH, osnovano 1994. godine. Osnovala ga je grupa uglednih naučnih radnika, filozofa, slikara, književnika, novinara, studenata te pojedinaca raznih profila i profesija sa željom da stimulira okolinski prihvatljiv razvoj i kvalitet života na cijeloj teritoriji BiH. „Fondeko“, prema svojim programskim opredjeljenjima, učestvuje u globalnim naporima za očuvanja planete Zemlje. Međutim, cilj „Fondeka“ je lokalno djelovanje na podizanje ekološke svijesti i širenje znanja o vrijednostima životne sredine u Bosni i Hercegovini. „Smatramo da je ekološka edukacija najsigurniji put u razvoj kakav priželjkujemo, a to je održivi razvoj.“ „Fondeko“ pripada civilnim (neprofitnim nevladinim) organizacijama društva koje se finansiraju prvenstveno putem članarina. Očuvanje prirode i kvalitetna životna sredina u gradovima je interes i potreba svih građana Federacije Bosne i Hercegovine i cijele zemlje, a „Fondeko“ je njihova javna riječ.

(unsa.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.