Oduševit će vas keksi s maslacem od kikirikija!
Maslac od kikirikija već odavno možete kupiti u našim prodavnicama, a ako ste njegov ljubitelj, onda nema razloga da ne ispečete ove ukusne keksiće.
Prhki keksi s okusom maslaca od kikirikija idealni su za izlete, šetnje ili opuštanje uz kafu s prijateljima. Recept je vrlo jednostavan, a preporučuje ga Merrill Stubbs s kulinarskog bloga Food 52.
Sastojci:
1/2 šoljice omekšanog maslaca
1/2 šoljice maslaca od kikirikija
1/2 šoljice šećera
1/2 šoljice smeđeg šećera
1 veliko jaje
1/2 kašike ekstrakta vanilije
1/2 kašike košer soli
1/2 kašike sode bikarbone
1 šoljica brašna za sve namjene
Priprema:
Zagrijte pekaru na 180 stepeni Celzijevih. Mikserom pomiješajte maslac i namaz od kikirikija, a zatim dodajte šećer i miksajte barem tri minute.
Posebno istucite jaje i ekstrakt vanilije pa dodajte sol, sodu bikarbonu i brašno te promiješajte sve sastojke. Prstima možete oblikovati kolačiće pa ih pritisnuti vilicom da ljepše izgledaju kad se ispeku.
Posložite ih na pleh odnosno papir za pečenje i pecite desetak minuta. Nakon pečenja ostavite ih još nekoliko minuta da se ohlade pa maknite s pleha.
Ako ih spremite u dobro zatvorenu posudu, mogu potrajati nekoliko dana, ali najbolji su svježe pečeni.
ekskluziva.ba
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.