x

Oduševit će vas keksi s maslacem od kikirikija!

Maslac od kikirikija već odavno možete kupiti u našim prodavnicama, a ako ste njegov ljubitelj, onda nema razloga da ne ispečete ove ukusne keksiće.

 

Prhki keksi s okusom maslaca od kikirikija idealni su za izlete, šetnje ili opuštanje uz kafu s prijateljima. Recept je vrlo jednostavan, a preporučuje ga Merrill Stubbs s kulinarskog bloga Food 52.

Sastojci:



1/2 šoljice omekšanog maslaca 

1/2 šoljice maslaca od kikirikija

1/2 šoljice šećera 

1/2 šoljice smeđeg šećera 

1 veliko jaje 

1/2 kašike ekstrakta vanilije 

1/2 kašike košer soli 

1/2 kašike sode bikarbone 

1 šoljica brašna za sve namjene

 

Priprema:

 

Zagrijte pekaru na 180 stepeni Celzijevih. Mikserom pomiješajte maslac i namaz od kikirikija, a zatim dodajte šećer i miksajte barem tri minute. 

 

Posebno istucite jaje i ekstrakt vanilije pa dodajte sol, sodu bikarbonu i brašno te promiješajte sve sastojke. Prstima možete oblikovati kolačiće pa ih pritisnuti vilicom da ljepše izgledaju kad se ispeku. 

 

Posložite ih na pleh odnosno papir za pečenje i pecite desetak minuta. Nakon pečenja ostavite ih još nekoliko minuta da se ohlade pa maknite s pleha. 

 

Ako ih spremite u dobro zatvorenu posudu, mogu potrajati nekoliko dana, ali najbolji su svježe pečeni.

 

ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.