x

Ognjen Krivošić posjetio Nacionalni park Martin Brod !

Martin Brod ima svoju legendu. Djevojka Marta je bila izuzetno lijepa. Tamo preko Une zaljubila se u momče kudrave kose i garava lica... Roditelji njeni ni da čuju...
Jednog dana u pokasno doba krene put Une, zadigne skute od suknje, pa krenu preko broda, svome draganu. Okliznula se na skliskoj unskoj sedri, a na površini smaragdne vode samo se za kratko zadržala plava djevojačka kosa. Taj gaz, odnosno brod kako ga mještani zovu, prozvaše Martin Brod.

Dakle, kasnosrednjovjekovni naziv Rmanj je zbog događaja koji je vezan za ljubav ovih dvoje mladih ljudi promijenjen u Martin Brod, a u spomen na djevojku Martu što je nekad davno bila jako zaljubljena.

Martin Brod se nalazi u zapadnom dijelu BiH na putnim pravcima Zagreb – Plitvička jezera – Bihać – Martin Brod-Knin-Split. Martin Brod je udaljen od Bihaća 50 km. Smješten je na prosječnoj nadmorskoj visini od 319m.

Kroz Martin Brod teku dvije planinske rijeke Una i Unac koje pripadaju riječnom slivu Save. Unac je brza rijeka sa ljetnom konstantnom temperaturom od 9oC, bistra je i čista pijaća voda. U Uncu se mogu naći pastrmka, lipljen i klen. Pastrmka može dostići masu i do 10kg.

Una je takođe brza i čista rijeka sa ljetnjom konstantnom temperaturom vode od oko 12oC. Bogata je potočnom pastrmkom, lipljenom i klenom. Prolaskom kroz Martin Brod račva se u nekoliko pravaca te na svom putu pravi velike vodopade – kaskade, i pravi naslage sedre, što je čini posebnom i rijetkom rijekom. Jedan od najvećih vodopada je ``Buk na Uni``, a manjih ima oko 250. Martin Brod je kroz istoriju bio poznat po vodenicama za mljevenje žita koje se nalaze na rijeci Uni, jer su vodenice – mlinovi prirodna fabrika za proizvodnju brašna. Na rijeci Uni se nalaze i ``Bučnice`` koje služe za vlačanje tkanina na prirodan način.

 U Martin Brodu postoje istorijski ostaci iz Rimskog carstva – Kula, zatim poznati manastir Rmanj iz XV vijeka.

BiH je 2008. zakonom proglasila ``Nacionalni park`` u čijem je sastavu Martin Brod sa širom okolinom sve do Bihaća niz rijeku Unu. To će doprinijeti razvoju turizma kao i proizvodnju zdrave hrane na ovom području.

Iznad Martin Broda se nalaze lovna područja, planina Osječenica, koja obiluje sa dosta divljači, kako sitne tako i krupne.

Martin Brod je turističko mjesto,  koje broji oko 100 domaćinstava, karakterišu ga mnogobrojne prirodne ljepote, netaknuta priroda, te mjesta za odmor i uživanje.

Iz Martin Broda svake godine kreće poznata ``Unska regata`` koja okuplja veliki broj kajakaša, kako domaćih tako i stranih.

Izvor:ekskskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.