x

Oliver Dragojević: Kolege me uopće ne!

Da nastupim u Srbiji, izdao bih svoje principe i stavove. Severina i Rozga u posljednje vrijeme pjevaju malo čudne tekstove . Nemam namjeru da se penzionišem

Oliver Dragojević ponovo je skrenuo pažnju na sebe nakon ponovljene izjave da nema namjeru ići u Srbiju. Za razliku od mnogih drugih on svoj stav ne mijenja čak ni za veliki novac. Pjevač kaže da uživa uz unuke, ribolov i da ne voli da se druži sa kolegama.

 

Oliver govori o tome kako su izgledali njegovi počeci, zašto će se uključiti u politiku i šta je to što ga nervira na estradi.

 

Porez na šund

 Javnost ste ``uzburkali`` nakon izjave da nemate namjeru da pjevate u Srbiji. Zbog čega ostajete pri tome?

- Nemam namjeru da bilo šta talasam. To je moj stav i, kako sam i rekao, ostao sam dosljedan sebi. Da nastupim u Srbiji, izdao bih svoje principe i stavove. Znam da moje kolege to rade samo zbog novca, a mene ni to ne zanima. Ostajem pri svome stavu, i ne vidim tu ništa neobično ili čudno. Dolazili su razni menadžeri, nudili ``sile`` novca, ne smijem da kažem ni kolike su to cifre, ali sve sam odbio.

 

Pa, zbog čega?

- Imam princip. Nema to veze sa politikom ili političarima. Imam svoj stav od početka raspada Jugoslavije i neću ga se odreći. Dolazi publika iz Srbije na moje koncerte u Hercegovinu, Sloveniju, bili su u Sarajevu prije nekoliko godina, dolaze u Hrvatsku. Srećem te ljude i ispričamo se, fotografišemo se. U Srbiji imam publiku, ali oni mogu da dođu da me slušaju bilo gdje, tako da nema razloga za brigu.

 

Jesu li vam važni novci?

- Ne, jer da jesu uzeo bih silu novca za koncert u Beogradu, kako su mi i nudili.

 

 Pratite li takmičenja mladih pjevača?

 - Nisam baš u toku, čujem da ih ima dosta. Nama je bilo teže jer nije bilo silnih čuda tehnologije koja postoje danas. Mislim da to nije dobro. Zato što se ta mlada djeca trude da preko noći postanu zvijezde, a nisu. Ima tu dosta grešaka u pristupu i radu sa mladim ljudima. On ako ne zna da pjeva, to treba odmah da se kaže i tačka!

 

Kako bi se vi snašli da ste u žiriju?

- Bio bih jako oštar, i znam da bi to navuklo bijes mnogih. Možda bi me ljudi zamrzili, ali da sam ja u žiriju bilo kakvog takmičenja, sigurno bi bilo manje šunda. Nema tu šta da se puno pametuje. Djeca koja nemaju talenta sigurno da ne bi prolazila tako lako, a onda kasnije žiri sam prizna da je bilo greške! Smiješno.

 

 Kako vam se danas čini stanje na estradi?

- Vlada neka loša energija. Svi su sujetni i ljubomorni, a nema kvalitete. Mislim da treba zavesti red i naplaćivati poreze na šund.

 

Šta vas nervira?

- Ima puno toga. Trebalo bi mi tri dana da nabrojim. Nervira me što su i neke moje starije kolege prihvatile zahtjeve tabloida i izlaze im ususret. Slikaju se u frižideru, iskaču iz pašteta...

 

Ko vam je draži Rozga ili Severina?

- Mnogi na njihov račun iznose kritike, ali bolje bi bilo da i one rade. Rozga je bila moja komšinica, i znam je godinama. Seve je izgradila karijeru i postala zvijezda korak po korak. Malo u zadnje vrijeme pjevaju čudne tesktove, ali one prate savremene trendove. Danas ako ne pjevaš o alkoholu, ludovanju, tabletama... niko to neće da sluša. Mislim da su im mediji nametnuli da pjevaju neke čudne pjesme.

 

 Družite li se sa kolegama?

 - Ne zanimaju me kolege. Rijetko se družim sa estradnjacima. Volim da se družim sa običnim ljudima koji nemaju nikakve veze sa muzikom. To me opušta. Nisam raspoložen da slušam bilo čije „lovačke priče`` i karijeri i uspjesima. Volim ljeto, odem na brod i nema me mjesecima, tako da pojma nemam šta se događa.

 

 Kako su izgledali vaši počeci?

 Ulazak u politiku

- Nisam bio pretjerano ambiciozan. Onda se pojavio Zdenko Runjić koji je napisao par dobrih pjesama. Radilo se puno, tako da sam radom stekao popularnost, uspjeh, velike tiraže. Sve je išlo nekim svojim tokom. Danas važim za jednog od najstarijih pjevača na estradi, i sama ta činjenica je za poštovanje. Nemam namjeru da se penzionišem, radiću i pjevaću dokle god budem mogao.

 

 Nedavno ste izjavili da ćete se uključiti i u politiku. Zbog čega?

 - Da se razumijemo, politika me ne zanima. Ali, ako počnu da zagađuju Jadransko more naftnim bušotinama biću protiv toga. Odmah ću se uključiti i nastojati da se to zaustavi. Jadran je sve što nam ostaje, a tu ljepotu će da unište ako budu tražili naftu. Uzalud vam sav novac, ako bude more prljavo.

 

Najbolje mi je uz unuke

Oliver je najsretniji među porodicom

Kako se opuštate?

 - Najbolje je uz unuke. Imam ih četvero i to je nešto najljepše što može da se desi. Tri sina, unučad i supruga su velika podrška i oslonac u mom životu. Da nije njih ko zna gdje bih završio. Nekako je najljepše provoditi vrijeme uz porodicu i sve što sam stariji to više shvatam.

 

Izvor: expressmag.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.