x

Osmijeh djece u Domu mladih koji nema cijenu: Održana završna manifestacija projekta ``Pokaži svoj talenat``!

Nakon što je realizovan niz radionica u okviru projekta ``Pokaži svoj talenat``, u utorak 14. marta u Domu mladih na Skenderiji održana je završna manifestacija gdje su djeca sa posebnim potrebama imala priliku da se druže sa osnovcima i srednjoškolcima i gdje su kroz zabavu i igru stvarali umjetnička djela.

Projekat je ocijenjen kao najveća inkluzija i socijalizacija djece sa posebnim potrebama u jugoistočnoj Evropi.

 

Općina Centar Sarajevo jedan je od organizatora projekta ``Pokaži svoj talenat``, a na završnoj manifestaciji učesnicima su uručeni i skromni paketići. Prisutni su imali priliku uživati u bogatom kulturno-zabavnom programu kojeg su izvodili učenici osnovnih i srednjih škola, a za dobro raspoloženje mališana pobrinuli su se klovnovi i maskote, te aktivnost face paintinga koja je na njihovim licima ostavljala tragove omiljenih crtanih likova.

 

Dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sulejman Haljevac je kazao da završna radionica predstavlja jedan performans ljubavi. 

 

``Za današnju manifestaciju pripremali smo se tri mjeseca. Djeca su kroz radionice učila pokazati i razvijati svoju kreativnost. Pozitivna atmosfera u prepunom Domu mladih govori dovoljno o samom projektu. Nadam se da iz naše zemlje, iz naše lokalne zajednice danas ide jedna lijepa priča, a prije svega jedna važna poruka. Cilj je da naša djeca budu zajedno, bez ikakvih razlika među njima``, istakao je Haljevac.

 

Ministar rada i socijalne politike Federacije BiH Vesko Drljača naglasio je da danas prisustvujemo jednom procesu inkluzije gdje mlade osobe sa poteškoćama uključujemo u društvo i u život.

 

``Inkluzija je jedan veliki proces kroz koji mi svi pokazujemo socijalnu senzibilnost. Naime, integracija je proces prilagodbe pojedinca društvu i njegovim potrebama, a inkluzija proces u kojem se društvo prilagođava specifičnim potrebama pojedinca. Ono što želimo da pokažemo je želja i briga društva za ovu djecu sa posebnim potrebama, te jača afirmacija na tom polju. Ovo je proces koji traje duži vremenski period, a Ministarstvo apsolutno podržava ovakve aktivnosti i to će nastaviti i u budućnosti. Moramo razvijati senzibilitet prema ovoj djeci, moramo im pokloniti pažnju, razbijati predrasude i prihvatati sve različitosti među nama``, dodao je Drljača. 

 

Direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Jasmin Ćerimagić zahvalio se Općini Centar na podršci bez koje, kako je naglasio, ne bi bilo moguće organizirati manifestaciju. U svom obraćanju prisutnima načelnik Ajnadžić zahvalio se svima koji su uzeli aktivno učešće u realizaciji ovog, kako je kazao, izuzetno značajnog projekta.

 

``Mi smo u Općini Centar danas zaista ispunjeni i radosni što smo dobili priliku da budemo jedan od organizatora ovog važnog događaja. Naša obaveza je da budemo posvećeni vama draga djeco kao nosivoj konstrukciji razvitka evropske države Bosne i Hercegovine. Mislim da je ovo dobra poruka za bosanskohercegovačku javnost i za sve one koji imaju moć odlučivanja da zajedno moramo postati servis našim mladim generacijama kojima je neophodna naša pomoć i podrška za ispunjenje njihove generičke suštine, za dobro, zdravo i perspektivno odrastanje. Općina Centar vam je prije deset dana obećala pruženu ruku i otvoreno srce i budite sigurni da ćemo mi čvrsto biti uz vas. Ovaj datum ćemo ustanoviti kao tradicionalno okupljanje, odnosno dan kada ćemo svi biti posvećeni isključivo vama, a nadam se da će ovaj projekat služiti drugima kao dobar primjer postupanja sa djecom sa poteškoćama u razvoju, ali i kao podsticaj općinama da nešto slično naprave i u svojim lokalnim zajednicama, ali i na nivou naše države. Ovo je jedan veliki i humani iskorak naspram djece koja imaju posebne potrebe u svom razvoju i zavise od struktura vlasti, ali i od svih nas, dobrih komšija, dobrih prijatelja, poznanika``, kazao je Ajnadžić i dodao da će Općina Centar na Marijin Dvoru u ulici Valtera Perića, uskoro započeti izgradnju i adaptaciju Centra za osobe sa poteškoćama u razvoju, a u saradnji sa udruženjem koje se bavi edukacijom djece sa smetnjama u razvoju.

 

U ime Općine Centar manifestaciji su prisustvovali i predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić i njen zamjenik Mustafa Mulić, te vijećnici Samir Fazlić, Nihad Uk, Haris Mujanović i Tea Dreković.

(Klix.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.