Osvojiće i najizbirljivije: Šarlota - lako se pravi, a još lakše i zasladi!
Markiza je još jedan naziv za ovu poslasticu kojom ćete ostaviti bez daha sve ukućane, ali i goste...
Sastojci:
3 pakovanja piškota ili 300 gr
9 jaja
200 gr šećera u prahu
100 gr kristal šećera
250 gr margarina
250 gr čokolade
mlijeko za umakanje piškota, oko 200 ml
Za gornji sloj:
400 ml slatke pavlake
u pola dodati 2 kašike čokoladnog krema
Priprema:
Ulupati žumanca sa 100 gr kristal šećera i staviti na paru da se kuva. Kuvati 12 minuta od trenutka kada voda provri ispod šerpe. Poslije12 minuta dodati izlomljenu čokoladu i miješati da se otopi, zatim skloniti sa vatre da se hladi.
Ulupati margarin sobne temperature sa 100 gr šećera u prahu. Margarinu dodati ohlađen krem sa čokoladom i sve umutiti. Na kraju ulupati belanca sa 100 gr šećera u prahu u jaku i sjajnu pjenu. Polako belanca dodati prethodno umućenom kremu. Dodati pola, umutiti najsporijom brzinom miksera, pa dodati drugu polovinu i umutiti opet. Ne mutiti predugo.
U krugli kalup slagati uspravno piškote. Umočite u mlijeko stranu koja nema na sebi šećer i tu stranu stavite na spoljnu stranu kalupa. Kada poslažete okolo umačite piškote i poslažite po dnu. Istresti cijelu smesu krema i poravnati. Tortu ostaviti 2 sata u zamrzivač. Izvaditi staviti na tacnu pa skinuti obruč. Torta odlično stoji i bez trake (samo radi dekoracije).
Umutiti slatku pavlaku, pa pola premazati preko fila, a u ostatak dodati čokoladni krem. Poslužiti poslijenekoliko sati da piškote omekšaju.
Izvor: Cafe.ba/ekskluziva.ba
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.