x

Otac je ubio majku, prodao me i nasilno udao kada sam imala 13 godina!

Gabrijela Gilspi (50) je imala samo 13 godina kada ju je otac odveo iz Velsa u Jemen, prodao i nasilno udao. Prije ovog zločina, njen otac je počinio još jedan, ubio je njenu majku. Gabrijela, sada majka petero djece, trenutno živi u predgrađu Bristola. U memoarima otkriva detalje tragedije koju je doživjela kako se slične stvari ne bi ponovile nekom drugom.

Do svoje šeste godine Gabrijela je imala djetinjstvo kao većina djece, odrastajući u mješovitoj porodici, sa majkom Britankom i ocem Jemencem.

 

Rasla je uz šest sestara, a posebno je bila bliska sa sestrom Jasmin. Sve se promijenilo kada je njen otac Ali Abdula Saleh Jafai ubio njenu majku Mari. 

 

- Na djetinjstvo uglavnom imam lijepe uspomene, ali se majke ne sjećam, izbrisala sam sjećanja na nju. To sam naučila vremenom da radim, umijem da blokiram uspomene koje mogu da me povrijede - rekla je Gabrijela.

 

MISTERIOZNO UBISTVO, ODRASTANJE U TUĐOJ PORODICI I VRAĆANJE OCU

 

Mari je imala samo 26 godina kada je ubijena. Na dan njenog ubistva otac je Gabrijeli i njenim sestrama rekao da je njihova majka otišla u posjetu rođacima.

 

Ali je kasnije prijavio nestanak supruge, godinu dana nakon toga osuđen je za ubistvo Mari. Tijelo Gabrijeline majke nikada nije pronađeno, a Ali je u zatvoru proveo šest godina.

 

Za to vrijeme o Gabrijeli i njenim sestrama brinuo je jedan britanski par, koji je imao troje djece. Te godine je ona opisala kao ``normalan život``.

 

Djevojčice su bile srećne u novoj porodici, ali je Gabrijela stalno razmišljala o ocu.

 

- Sve vrijeme me je mučilo to što nisam razumjela zbog čega je otac ubio majku, i dalje sam obožavala oca i nedostajao mi je - dodala je Gabrijela.

 

Uprkos borbi britanskog para na sudu da zadrže starateljstvo nad djecom, Ali je vratio kćerke. Kada je imala 12 godina, Gabrijela se sestrama i ocem preselila u Njuport. Jedna Alijeva kćerka je na svoj zahtjev ostala sa usvojiteljima.

 

Ostale djevojčice Ali je poveo  na ``putovanje iz snova``, u rodni Jemen. Djevojčice su bile oduševljene što su konačno dobile priliku da upoznaju očevu domovinu o kojoj su slušale mnogo puta.

 

Ubrzo je put iz snova pretvoren u pakao, Jasmin je u 14 godini udata za trostruko starijeg muškarca koji je djevojčicama predstavaljen kao ujak Naser.

 

Gabrijela je ubrzo nakon sestrine udaje sa sestrom Ismahan odvedena u Sanu, glavni grad Jemena, gdje su povjerene očevim roditeljima. Tamo su učile arapski jezik i ubrzo saznale da je Jasmin pokušala samoubistvo. Preživjela je.

 

Ali nije odustajao od prodaja kćerki, Ismahan je povjerio muškarcu koji je imao 60 godina, suprugu i djecu starije od nje. Na dan vjenčanja Ismahan se ubila, skočila je sa krova stana.

 

UDAJA ZA MLADIĆA MANA KAO KRATKOTRAJAN SPAS

 

- Moju sestru su udali za starijeg muškarac, bila sam prestravljena da će se to i meni dogoditi. Izabrala sam mlađeg muškarca i zamolila ga da ode do mog oca i pita ga da li može da se oženi sa mnom - ispričala je Gabrijela.

 

Imala je 13 godina kada se udala za Mana (18), poslije šest nedjelja on je iznenada  preminuo. Ali nije čekao dugo i Gabrijelu je udao za Ziada Nasera. Jedini izuzetak koji je tada napravio bilo je to što je Ziad bio mlad, pet godina stariji od Gabrijele.

 

U 14. godini Gabrijela je zatrudnila.

 

- Prve godine braka su bile dobre, moj suprug je bio ljubazan prema meni, ali nije provodio mnogo vremena u Jemenu. Radio je nekoliko godina u Africi i nismo se mnogo viđali - rekla je ona.

 

DRUGI BRAK JE BIO POPUT ZATVORA

 

Život sa suprugovom porodicom bio je pretežak.

 

- Kuhala sam za čitavu porodicu, hranila životinje, nosila preteške stvari, poput balona vode, radila satima na poljima i u trudnoći - otkrila je.

 

Život je postao još teži kada se sa petero dece preselila u Bangi, glavni grad Centralnoafričke Republike kako bi se pridružila suprugu. U toj zemlji je osamdesetih buknuo građanski rat, Ziad nije uspio da se izbori sa problemima, počeo je da se drogira. 

 

Silovao je i tukao Gabrijelu, smatrao je da ``tako treba``. 

 

- Jednom sam umalo umrla od povreda koje mi je nanio - rekla je Gabrijela.

 

Kada je njen suprug odlučio da proda njihovu najstariju kćerku, kako bi riješio finansijke probleme, Gabrijela je sa djecom otišla u Jemen. Ziad nije pošao sa njima.

 

Otišla je očevoj kući, primio ih je jer je ``morao``. Jednog dana pretukao je Gabrijelinog sina. Jedini spas za nju i djecu bila je Gabrijelina sestra, uz njenu pomoć otišla je do britanske ambasade i ubrzo otišla u Veliku Britaniju.

 

Niko ne razumije bolje tragediju od onih koji je dožive, Gabrijela se nada da će njen priča spasiti one kojima prijete iste opasnosti.

(Žena Blic)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.