x

Otkrijte dobru stranu nezdravih namirnica!

Svakodnevno se zdravo i kvalitetno hraniti može biti velik izazov. Postojanje različitih i proturječnih popisa 'dobrih', 'loših' ili pak 'zabranjenih' namirnica dodatno komplicira situaciju pa odabrati doista zdrave namirnice nije baš tako jednostavno.

Kada je riječ o zdravoj prehrani, jedan je od najvažnijih čimbenika umjerenost, a to se odnosi na sve namirnice. Ako jedete uravnoteženo i umjereno, možete praktički konzumirati sve namirnice bez grižnje savjesti. Premda slove za nezdrave, određene namirnice ne zaslužuju takvu reputaciju, a njihova konzumacija čak može blagotvorno djelovati na tijelo, samo pripazite na količinu.

 

Kava ima reputaciju nezdrave hrane, ali zapravo je prepuna antioksidansa. Prethodna istraživanja pokazuju kako dvije do tri šalice kave na dan smanjuju faktore rizika za srčane bolesti. No baš kao i sa svime ostalim, i pri konzumaciji kave treba biti umjeren, tako se ne preporučuje piti više od tri šalice na dan, a najbolje bi bilo ako možete smanjiti ili potpuno izbaciti šećer u kavi. Najveće zdravstvene prednosti ima šalica crne kave a malo mlijeka, piše news.com.au.

 

Ako baš niste ljubitelji kave, sigurno nećete moći odoljeti šalici vruće čokolade, a s obzirom na njezine zdravstvene prednosti, od sada u njoj možete uživati bez grižnje savjesti. Da biste mogli uživati u svim zdravstvenim prednostima, zaboravite na već gotove vrećice čokolade u prahu koja je prepuna šećera, već radije samo i napravite toplu čokoladu. Isprobajte vruću čokoladu od sirovog kakaa ili čistog kakao praha s malo mlijeka i vode. Kakao prah bogat je antioksidansima, a njegov gorkasti okus spriječit će vas da popijete previše.

 

S manjim udjelom ugljikohidrata, od samo 20 grama po obroku nego prosječna porcija tjestenine ili ruže, krumpir je bogat hranjivim tvarima te je vrlo zasitna namirnica. Vrlo je brz obrok zapečeni krumpir u foliji, no svakako pripazite na količinu maslaca koju stavljate.

 

Premda se već dulje vremena naglašavalo kako su mliječni proizvodi s manjim udjelom masti bolji od punomasnih mliječnih proizvoda, u posljednje vrijeme sve se češće spominju zdravstvene prednosti punomasnih mliječnih proizvoda. Naime, brojni nemasni mliječni proizvodi sadrže poveće količine šećera kako bi se poboljšao okus. Stoga se kupnja punomasnog mlijeka i jogurta čini kao znatno bolji izbor. Osim toga ne treba zanemariti ni hranjive tvari koje sadržavaju mliječni proizvodi uključujući visoke udjele proteina, kao što su kalcij, magnezij i fosfor.

 

Bez obzira na sve loše glasine koje je prate, i dalje možete bez grižnje savjesti uživati u slanini. Jedino je važno voditi računa da je ne jedete prečesto te da skinete barem dio masnoće. Stoga se slasnim doručkom, omletom sa slaninom počastite jednom tjedno. 

 

A što je s jajima? Neki smatraju kako je najbolje jesti samo bjelanjke kako bi se smanjio unos masnoća. No bitne hranjive tvari nalaze se u žumanjku, uključujući vitamin A i D i esencijalne masne kiseline. Prema riječima stručnjaka, jaja nisu baš tako strašna po pitanju kolesterola kao što se misli, a jedno do dva jajeta svaki dan sjajan je dodatak zdravoj prehrani.

 

Kruh od kiselog tijesta sadrži lakto-bakterije koje žive u simbiozi s kvasnim gljivicama. Za razliku od običnog bijelog kruha, kruh od kiselog tijesta ima relativno nizak glikemijski indeks, što znači da se glukoza sporije oslobađa u krvotok. Stoga, radije uzmite kruh od cjelovitih žitarica ili pak kruh od soje i lanenih sjemenki.

 

Izvor: tportal.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.