x

Otkrivena dob do koje čovjek može maksimalno živjeti!

Da li imate dobre gene kad je u pitanju dugovječnost, možete li se nadati da ćete nadmašiti svoje bake i djedove i doživjeti duboku starost? Naučnici su dokazali da sve veći broj ljudi uspije doživjeti vrlo ``ozbiljne`` godine, no pokazalo se i da se dobna granica koju ljudsko tijelo može podnijeti nije pomaknula. 

Istraživanje koje je 1997. godine sprovela Jeanne Calment pokazalo se da niko nikada nije doživio više od 122 godine, a naučnici sa njujorškog Albert Einstein College of Medicine utvrdili su da ljudsko tijelo ima ``vijek trajanja`` s maksimalnim limitom od 125 godina.

 

Detaljno su proučili International Database on Longevity, koja je bilježila dob preminulih iz 41 zemlje u periodu od 1968. do 2006. godine, a rezultati su potvrdili teoriju da uprkos značajnom broju osoba koje uspiju doživjeti duboku starost, maksimalna dob koju čovjek može dosegnuti nije se promijenila, prenosi Index.

 

- Suprotno prethodnoj teoriji po kojoj se ljudski život može još produžiti, naši podaci govore da život ipak ima maksimalnu granicu koju je nemoguće prijeći, uprkos sve boljoj zdravstvenoj skrbi i kvaliteti života - objavili su naučnici u časopisu Nature.

 

Prema njihovim kalkulacijama, tek jednom na svakih 10.000 godina može se dogoditi slučaj poput onog Jeanne Calment, rekorderke koja je dosegnula dob od nevjerojatne 122 godine i 164 dana.

 

Jeanne je preminula 1997. godine, nadživjevši svog supruga koji je umro u 73. godini života. Vozila je bicikl sve do 100. rođendana, a sve do 117. godine pušila je i dvije cigarete dnevno.

 

Zabilježeno je jedno od njenih sjećanja, ono iz davne 1877. godine kada je kao 13-godišnja djevojčica prodavala olovke Vincentu Van Goghu koji je živio u njenom susjedstvu u Arlesu.

 

Opisala ga je kao ``prljavog, neurednog i svadljivog``.

(avaz.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.