x

Otkrivena je tajna vječne ljubavi!

Recept za vječnu ljubav jednostavniji je nego što mislite...

1986. godine psiholog John Gottman tvrdio je kako nakon svega 5 minuta provedenih nasamo s ljubavnim parom može procijeniti hoće li njihova veza potrajati ili će biti kratkog vijeka. Još tada je okupio nekolicinu svježe vjenčanih parova ne bi li proučio njihovo ponašanje i pokušao predvidjeti hoće li ostati zajedno. 6 godina kasnije pokazalo se kako je njegova prognoza bila točna u čak 94% slučajeva.

 

A ako ćemo vjerovati ovom očigledno iskusnom psihologu, za dugu i uspješnu vezu potrebno je prvenstveno da partneri jedno prema drugome budu ljubazni i velikodušni. Naime, Gottman je prilikom proučavanja parova i njihovih međusobnih reakcija utvrdio kako su parovi koji su u svakodnevnom razgovoru smireni, ljubazni, dragi i velikodušni jedno prema drugome parovi s najvećim šansama za opstanak veze. Naprotiv, partneri koji su u razgovoru bili nervozni, srditi i neprijateljski nastrojeni, nisu ostali zajedno, baš kao što je Gottman i predvidio.

 

Partneri koji nisu ostali zajedno nisu nužno otvoreno pokazivali navedene negativne emocije, no pravu su istinu otkrile njihove fizičke reakcije koje je dr. Gottman mjerio. Njihovo znojenje i povećani otkucaji srca odavali su dojam kao da su se suočili s nazubljenim tigrom, a ne nekim tko bi trebao biti njihov životni partner. Partneri koji, s druge strane, uvažavaju i poštuju jedno drugo te su jedno prema drugome ljubazni, nalaze se u emcionalno i psihološki znatno ugodnijoj vezi koja ima velike šanse za opstanak.

 

Izvor: Cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.