x

Otkriveno je: Ovo je tajna sretnog braka!

Znate li koja je tajna sretnog braka? Prema rezultatima najnovijeg istraživanja, tajna se krije u vjerovanju da su vaš partner ili partnerica ljepši i zgodniji nego što stvarno jesu.

 

Čini se da je ljubav doista slijepa, a upravo je to dobra stvar ako želite da vaša veza potraje. Naime psiholozi u novom istraživanju kažu kako je tajna sretnog braka u uvjerenju da su vaš suprug ili supruga zgodniji nego što doista jesu. Doktor Viren Swami sa Sveučilišta Westminster u Londonu kaže da, kada smo zaljubljeni, nerijetko idealiziramo ljude koje volimo, pa tako partnera ili partnericu u pravilu smatramo privlačnijima nego što doista jesu, prenosi Daily Mail.

Doktor Swami također tvrdi da zaljubljeni ljudi nerijetko smatraju kako su im partner ili partnerica ljepši i atraktivniji od njih samih. `To je vrlo važno po pitanju evolucijske psihologije jer s takvim stavom smatramo da radimo nešto dobro za sebe. Generalno gledajući, osjećate se bolje ako mislite da ste u vezi s nekim tko je nevjerojatno privlačan, što pak povećava samopouzdanje i razinu sreće. Ako pak ne idealizirate svog partnera ili partnericu, to može biti indikator da nešto nije u redu. Prema tome koliko idealizirate osobu s kojom ste u vezi gotovo da se može procijeniti koliko je vaš odnos stabilan.`

 

Premda je većina sklona idealizirati partnere tijekom prva tri mjeseca veze, taj učinak idealiziranja nastavlja se i u kasnijem razdoblju, tvrdi doktor Swami. 

 

Psiholozi taj fenomen nazivaju `halo efekt`, što pak znači da se osobe privlačne osobnosti vrlo često percipiraju i kao fizički atraktivnijima. Teoriju doktora Swamija također podržava nizozemsko istraživanje iz 2011. u kojemu je sudjelovalo 70 parova koji su bili zamoljeni da ocijene izgled svojih partnera i stranaca. Studija objavljena u časopisu Journal of Social and Personal Relationships otkrila je kako partneri redovito bolje ocjenjuju jedni druge.

 

Znanstvenici kažu kako partneri imaju tendenciju uljepšati vrline svojih partnera te zanemariti manje, a to se naziva `pozitivna iluzija` koja predanost vezi čini privlačnijom. Znanstvenici sa Sveučilišta u Groningenu kažu: `Kako bi se zadržao osjećaj sigurnosti, partneri često razrađuju fiktivnu priču koja uljepšava partnerove vrline i umanjuje mane. Putem tih pozitivnih iluzija partneri se osjećaju sigurnije u vezama koje su stabilnije te ih to odvraća od prekida veze i upuštanja u vezu s drugim partnerima.`

 

Izvor: tportal.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.