x

Otrovaćete se ako podgrijavate ova jela!

Možda ste mislili da svako jelo možete staviti u mikrotalasnu ili zagrijati na šporetu, ali postoje neka jela koja nikako ne smijete zagrijavati!

U slučaju da to uradite, rizikujete da se otrujete!

 

Pečurke

 

Pečurke je najbolje jesti odmah nakon pripreme, a ako vam ostanu za drugi dan, bolje je jesti ih hladne. To važi i za supe, čorbe, kao i za rižoto, koji se prave s pečurkama. Kod podgrijavanja pečuraka dolazi do promjene u sastavu proteina, pa čak i do promjene ukusa same namirnice. One tada mogu da izazovu razne probavne probleme, a i gube svoje zdravstvene prednosti.

 

Piletina

 

Isto kao i kod pečuraka, kod podgrijavanja mesa dolazi do promjene u sastavu proteina. Zbog toga se ne savjetuje grijanje na visokim temperaturama, posebno piletine koja sadrži više proteina od crvenog mesa. Ako to ipak radite, bolje stavite na manju temperaturu i duže zagrijavajte.

 

Krompir

 

Krompir je visoko nutritivna namirnica koju nipošto ne treba podgrijavati, jer tako gubi većinu svojih svojstava, a čak postaje i toksičan. Jedite ga odmah nakon pripreme ili čak hladnog – tada je u njemu najveći procenat otpornog skroba zaslužnog za dugotrajan osjećaj sitosti. Ako pripremate variva za više dana, krompir odvojite, pa ga naknadno dodajte.

 

Spanać

 

Spanać je namirnica s visokim procentom nitrata, koji ponovnim zagrijavanjem prelaze u nitrite. Oni su potencijalno kancerogeni za ljudski organizam, zato se savjetuje da se spanać jede isključivo svjež, odnosno, odmah poslije pripreme.

 

Repa

 

Kao i spanać, repa takođe sadrži nitrate koji podgrijavanjem postaju izrazito štetni. To ne znači da drugi dan ne možete jesti ovu namirnicu, već samo da je ne treba podgrijavati, nego jesti hladnu.

 

Celer

 

Celer, koji se najčešće koristi za supe, obavezno treba izvaditi nakon kuvanja, zajedno sa šargarepom, i jesti svježe pripremljen. On takođe sadrži nitrate. Supu možete podgrijavati ako ste izvadili celer i šargarepu.

 

Jaja

 

Jaja su visokorizična namirnica za podgrijavanje koja takođe postaje toksična zbog izlaganja visokoj temperaturi. To ne važi za jela gdje su jaja umješana u sosove, poput bešamela, već se odnosi na jela s kuvanim ili pečenim jajima, poput musake.

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.