Otvaranje Koncertne sezone 2016–2017! 10. Međunarodni simpozij „Muzika u društvu“ - Koncert Prvih stotinu godina bosanskohercegovačke solo pjesme

21.10.2016 17:30
otvaranje-koncertne-sezone-20162017-10-medunarodni-simpozij-muzika-u-drustvu-koncert-prvih-stotinu-godina-bosanskohercegovacke-solo-pjesme-main

Drugi koncert u okviru 10. Međunarodnog simpozija „Muzika u društvu“, ujedno i koncert kojim zvanično počinje Koncertna sezona Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu 2016 – 2017, nosi simboličan naziv Prvih stotinu godina bosanskohercegovačke solo pjesme, kojim se nastoji ukazati na autohtonost i specifičnost razvoja solo-pjesme na prostoru Bosne i Hercegovine. 

Putanja razvoja jedne od najznačajnijih muzičkih formi u historiji muzike u BiH počela je svoj put u vrijeme Austro-Ugarske uprave direktno se naslanjajući  na tradicijsku muzičku praksu, te su prva djela bosanskohercegovačkih kompozitora za glas i klavir nastojala „pomiriti“ naizgled nespojive elemente različitih kulturnih miljea. Stoga su prvi kompozicioni uradci na ovom polju činili specifičnu fuziju tradicionalne sevdalinke i zapadnoevropske muzičke prakse 19. stoljeća. Zahvaljujući intencijama Aleksandra Bosiljevca i Bogomira Kačerovskog sevdalinka biva  „preobučena“ u novo ruho te u formi pjesme za glas i klavir započinje svoj put na koncertantnom podijumu. Međutim, želja da se bosanskohercegovačka tradicijska muzička praksa približi široj javnosti korak po korak evoluirala je do reprezentantnih primjeraka solo pjesme čiji se umjetnički izraz počinje jasnije definirati u periodu nakon Drugog svjetskog rata.

 

Prateći hronološki razvoj bosanskohercegovačke solo-pjesme od jednostavnih uradaka, pa do onih koji pred interpretatora stavljaju izazove nošenja s erupcijom emotivnog naboja, slušatelji će zakoračiti u muzičku avanturu koja će ukazati na načine modeliranja umjetničkog izraza solo pjesme u Bosni i Hercegovini tokom proteklih 100 godina. Muzički program sačinjen od djela Aleksandra Bosiljevca, Bogomira Kačerovskog, Cvjetka Rihtmana, Milana Prebande, Daria Vučića, Teodora Romanića i Asima Horozića interpretirat će eminentne umjetnice i profesorice na Muzičkoj akademiji u Sarajevu,  sopranistica Adema Pljevljak Krehić i pijanistica Maja Ačkar Zlatarević, dok će se kao modaratorica koncerta predstaviti dr. Lana Paćuka. Koncertno veče čiji program predstavlja smotru kompozitorskog stvaralaštva BiH na polju forme za glas i klavir biti će upriličeno u petak, 21.10. 2016. u Bošnjačkom institutu Adila Zulfikarpašića s početkom u 19.30 časova.

 

Ulaz na koncert je slobodan, dobrodošli!


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.