x

Otvoren 33. Međunarodni festival Sarajevska zima: Uživanje u bogatstvu kulturnih raznolikosti!

Pod motom ``Svileni put umjetnosti`` sinoć je u Narodnom pozorištu Sarajevo otvoren 33. Međunarodni festival Sarajevska zima. Festival koji slavi bogatstvo kulturnih raznolikosti, kreativnosti i međusobne povezanosti umjetnika iz cijelog svijeta, trajat će do 21. marta ove godine. Sve ljubitelje kulture očekuju brojne predstave, izložbe, koncerti i brojna druga dešavanja. 

Sarajevska zima otvorena je performansom indijskog plesa ``The Dance od Weaves - Silk in India`` koji je oduševio sve posjetioce. Također, predstavljena izložba umjetnika iz BiH, Irana, Kine, Indije i Indonezije.

 

Prisutni su mogli čuti i priču indonezijske ambasadorice o tome kako je 20 godina proizvodila svilu i tepihe u selima, iako je pripadala najvišem sloju društva, jer je bila kćerka čovjeka koji je oslobodio Indoneziju od kolonijalnih sila. Večeras je predstavila svoju knjigu. 

 

``Ovo je jedna velika priča. Sve to nam pokazuje da različitost kroz kreativnost stvara zajednicu koja je otvorena i koja ima snagu da prihvati drugoga i drugačijeg. Sarajevska zima će ove godine otkriti svo bogatstvo kulturnih raznolikosti, kreativnosti i međusobne povezanosti zajednica umjetnika širom svijeta``, rekao je direktor Festivala Sarajevska zima Ibrahim Spahić.

 

Na ovogodišnjem festivalu učestvuje 1.500 umjetnika, a pokrovitelj je ambasador Indije Rahul Chhabra.

(Klix.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.