x

Otvoren jubilarni 20. SFF: Pogledajte kako je bilo prve večeri i ko se prošetao crvenim tepihom!

Projekcijom filmova „Mostovi Sarajeva“, „Pasja ljubav“ i „O konjima i ljudima“ koji su prikazani na tri različite lokacije - u Narodnom pozorištu Sarajevo, Ljetnom kinu „HT Eronet“ i kinu „Meeting point“ večeras je svečano otvoreno 20. izdanje Sarajevo Film Festivala. Tradicionalno, prije ceremonije u Narodnom pozorištu, čiji je domaćin ove godine bio glumac Adnan Hasković, prethodio je crveni tepih kojim su defilirale poznate ličnosti, a među njima  i Zrinka Cvitešić, Ines Tanović, Pjer i Jasna Žalica, Zana Marjanović i Emir Kapetanovic, Goran Navojec, Aida Begić...

- SFF slavi svoj 20. rođendan. Nastao je 1995. godine iz potrebe da se nastavi normalan i dostojanstven život u opkoljenom Sarajevu. Više od 3.000 filmova vidjeli smo u prethodnih 19 godina -  kazao je Hasković.

 

Do 23. avgusta, na devetodnevnoj filmskoj smotri publika će imati priliku da pogleda 247 filmova iz 60 zemalja kroz 19 programskih cjelina. Utrku za nagrade u okviru glavnog takmičarskog programa vodit će devet ostvarenja, a o najboljem će odlučivati sedmeročlani žiri na čijem čelu je mađarski reditelj Bela Tar (Tarr). U konkurenciji za nagradu u svooj kategoriji je i 19 dokumentarnih i 10 kratkih filmova.

 

Nagrade „Srce Sarajeva“ bit će dodijeljene posljednji dan Festivala - za najbolji igrani film, za najboljeg glumca, najbolju glumicu, za najbolji kratki i za najbolji dokumentarni film. Bit će dodijeljene i Specijalna nagrada žirija i Specijalna nagrada žirija za takmičarski program – dokumentarni film.

 

Počasno Srce Sarajeva dodijeljeno je i Agnes B. za izvanredni doprinos filmskoj umjetnosti i strastvenu podršku razvoju Festivala. Agnes je inače kreirala vizuelni identitet SFF- a. 

 

Bernalu uručeno Srce Sarajeva

 

Neposredno prije gala projekcije filma „Pasja ljubav“ meksičkog reditelja Alejandra Gonsales Inaritua (Gonzalez Inarritu), večeras je u Ljetnom kinu HT Eronet, glumcu Gaelu Garsiji Bernalu (Garcia) uručeno počasno „Srce Sarajeva“. Bernal je ovom prilikom istakao da kada su prije 16 godina snimili film, ni slutili nisu da će biti prikazan u Sarajevu.

 

- Veliko je zadovoljstvo biti ovdje, jako sam sretan. Hvala vam puno - kazao je Bernal.

(Dnevni avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.