x

Otvoren sajam „OPEN-s“ 2017!

U Zenici je 12.10. svečano otvoren sedmi Sajam organske i poljoprivredne proizvodnje, te etno narodnog stvaralaštva, „OPEN-s 2017“. Sajam će trajati od 12.do 15. oktobra 2017.godine i održava se na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici (kod robne kuće Bosna).

 

Sponzor galerije: Najbolji Fitness Run u Multiplex Ekran Zenica

Na svečanosti otvaranja prisutnim su se obratili Refik Alihodžić, predsjednik Organizacionog odbora i Asocijacije organskih proizvođača ZDK, te direktor direkcije Sajma „OPEN-s Zenica 2017“, predstavnici resornih ministarstava, udruženja poljoprivrednih proizvođača i drugi, Hajrudin Bečić, M.Hudić, Sead Herceg i prof. Nezir Tanović, a sajam je otvorio gradonačelnik Grada Zenice, Fuad Kasumović. U kratkom obraćanju prisutnim izjavio je, pored ostalog, da se treba posvetiti poljoprivredi, jer je zenički kraj pogodan za poljoprivredu i da treba pomoći onima koji nemaju posao, pri čemu će gradska uprava planirati značajnija sredstva.

 

- Ove godine imamo rekordan broj od 259 izlagača, koji izlažu preko 5.000 poljoprivrednih i proizvoda narodnog stvaralaštva, te po prvi put učešće proizvođača iz Hercegovine. Ovaj sajam je mjesto gdje se u BiH okupi najviše istinskih organskih i poljoprivrednih proizvođača, a ovakvi sajmovi treba da potaknu privrednike da se bave organskom proizvodnjom. Mi smo tu prvenstveno da dignemo svijest građana o zdravoj ishrani, koja je trend u svijetu, pa se nadam da će i kod nas zaživjeti-, kazao je za medije direktor Sajma Refik Alihodžić.

 

Organizator sajma je Asocijacija organskih proizvođača ZDK, a suorganizator Udruženje poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine. Partneri Sajma su AS Group, VISPAK, KLAS, Zenička industrija mlijeka ZIM, a generalni sponzori sajma su Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Grad Zenica.

 

Prvog dana Sajma OPEN-s predviđeno je održavanje okruglog stola na temu „Mljekarstvo u životu“. Tokom Sajma građanima će biti dijeljeni, svakog dana, slatkiši, peciva i topli napici, najavili su organizatori. I ovaj Sajam je dokaz da je Zenica sajamski grad. Kao i prethodnih godina, očekuje se veliki broj posjetilaca, veliki broj partnera i sponzora. Zbog svega navedenog sajam OPEN-s je drugačiji od drugih, pristupačan za sve, sajam koji ima dušu. Zato  je za kratko vrijeme, od kako se održava, prirastao srcu građanima Zenice i posjetiocima koji dolaze iz cijele BiH. Svi građani su pozvani da posjete Sajam, uživaju u bogatom kulturno umjetničkom programu svakog dana, upoznaju se sa radom poljoprivrednika BiH i degustiraju njihove proizvode. Ulaz na sajam je slobodan. U današnjem muzičkom dijelu nastupili su Šefik Mujezinović i Omer Kadrić uz pratnju gradskog orkestra “Filigran”, harmonikaš Abaz Džidić, te veterani KUD-a Napredak iz Čajdraša sa starim pjesmama i narodnim kolom uz usne muzike 82.godišnje svoje članice, koji su pobrali veliki aplauz prisutnih.

 

Tekst: Zenicablog

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.