x

Otvorena Centralna džamija, prva u ilidžanskom naselju Pejton!

U Sarajevu je danas otvorena Centralna džamija na Ilidži čijem otvorenju su prisustvovali čelnici vjerske i političke zajednice Bošnjaka, a prisutnima se obratio zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić. Džamiju je otvorio Enver ef. Prolaz, dugogodišnji imam na Ilidži.

Zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić je naglasio kako je Ilidža danas dobila sasvim drugi, ljepši izgled, te da daje lijepu poruku svima koji dolaze na Ilidžu i prolaze njome.

 

``To je poruka svih Bošnjaka koji su svojim zalaganjem od 1996. godine do današnjeg dana ponovo napravili više od 640 porušenih džamija od 1992.-1995. godine``, rekao je Smajić, dodavši kako Bošnjaci nisu porušili nijednu crkvu niti sinagogu, te da svima mogu pogledati u oči.

 

Ovo je veliki dan za džemat Ilidža jer su stanovnici Ilidže nekada davno morali ići u općine Centar i Stari Grad kako bi obavili molitvu.

 

``Ovo je vrijeme slobode, treba da se zna da ovdje žive muslimani, dobri ljudi koji izgradnjom džamija nikoga ne ugrožavaju ni u materijalnom niti u duhovnom smislu``, kazao je zamjenik reisu-l-uleme.

 

Otvorenju su prisustvovali sarajevski muftija Enes ef. Ljevaković, glavni sarajevski imam Ferid ef. Dautović, premijer Kantona Sarajevo Dino Konaković, te načelnik općine Ilidža Senaid Memić.

(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.