x

Otvorena izložba `Islam, to je i naša historija`

Danas je u Sarajevu održana press-konferencija povodom otvaranja izložbe `Islam, to je i naša historija`. 

Izložba predstavlja 12 vijekova prisusta muslimanske kulture u Evropi, te pokazuje pokazuje da je uobičajeno shvatanje da su evropska i islamska civilizacija fundamentalno različite pogrešna. Izložba ima za cilj da predstavi nevjerovatno bogatstvo istorije Islama u Evropi kao religije i kulture koja je pomogla i oblikovala Evropu do danas. Projekat je nastao pod inicijativnom Muzeja Evrope iz Brisela i belgijske agencije Tempora.

 

Isabelle Benoit, kustosica izložba naglasila je kako ne postoji prikladniji grad od Sarajeva za otvaranje izložbe. `Sarajevo je jedini grad koji su osnovali Turci u periodu Osmanskog carstva na tlu Europe, susret religija i kultura se dalje vidi na arhitekturi grada, grad koji je doživio najveće zlo od Drugog svjetskog rata do danas... Sarajevo je bilo i još uvijek jeste grad koji simbolizuje susret civilizacija.`

 

Prof Elie Bernavi, predsjednik Naučnog  komiteta izložbe `Islam, to je i naša historija`, je dodao kako je ovo `izložba civilizacija`. Koncept je postavljen na temelju naučnih istraživanja koje su vodili različiti europski partneri. `Scenario izložbe je strukturiran oko jedne ključne poruke - muslimani u Europi su stari koliko i Islam. Izložba  pokazuje da je međusobni utjecaj itekako postojao i još uvijek postoji uprkos različitim konfliktima tokom nekoliko stoljeća. `

 

Direktorica Bošnjačkog instituta Amina Rizvanbegović-Džuvić je istakla kako se radi o vrlo kvalitetnoj izložbi. `Izložbu `Islam, to je i naša historija` trebaju pogledati svi. Voljela bih da dođu i ljudi iz drugih gradova iz BiH i da možda nauče nešto novo o historiji islama ali na jedan inovativan i moderan način`, rekla je Rizvanbegović - Džuvo.

 

Izložba kombinuje moderan pristup sa bogatim emocionalnim i intelektualnim pristupom muzejskim artefaktima, svakodnevnim objaktima,  multimatijalnim displejima, muzičkim i scenografskim instalacijama. 

 

Izložba će biti postavljena u Sarajevu u Bošnjačkom institutu do 20. oktobra 2017. godine, a nakon toga ide najprije u Bugarsku, a onda i u Njemačku. Proširena verzija izložbe će biti postavljena u Briselu i Rimu.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.