x

Otvorena izložba ``Kameno blago stare bosanske države`` akvareliste Zlatka Devića! (GALERIJA)

U sarajevskoj Vijećnici je sinoć upriličeno premijerno otvorenje izložbe akvarela poznatog bosanskohercegovačkog akvareliste Zlatka Devića pod nazivom ``Kameno blago stare bosanske države``.

Ovi predivni akvareli krasit će jednu od tri temeljne nacionalne monografije iz trilogije o srednjovjekovnoj bosanskoj državi pod nazivom Stećkopedija - Kameno blago stare bosanske države u izdanju Mladinske knjige Sarajevo.

 

Osnovni motivi za umjetničku interpretaciju preuzeti su sa fotografija srednjovjekovnih nekropola stećaka koje su nastajale u periodu od 2015. do 2017. godine.

 

Opus Kameno blago čini impozantnih 130 akvarela, što je garancija da će izložba biti sadržajna, raznovrsna i zanimljiva.

 

U ime projekta Stećkopedija - Kameno blago stare bosanske države obratili su se autor opusa Zlatko Dević, autor opusa kameno blago, Edin Bujak sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu i autor monografije Stećkopedija - Kameno blago stare bosanske države, Adnan Ćatović, glavni urednik izdavačke kuće Mladinska knjiga Sarajevo i Perica Mijatović iz Koordinacijskog Vijeća udruga koje se brinu za očuvanje zaštite i promocije nacionalnih spomenika starobosanski grad Dubrovnik i nekropola Kopošići te prof. Enver Imamović kao gost izložbe.

 

Sretna dva posjetioca ove izložbe nagrađena su sa po jednim akvarelom iz ovog opusa.

(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.