x

Ovaj jedinstveni Daimler SP250 je hardtop coupe iz 1960. i ponuđen je na aukciji!

Jedinstveni Daimler SP250 iz 1960. ponuđen je na aukciji! Automobil ima specifičan elektro-hidraulični pomični tvrdi krov koji je patentirao Antony H. Croucher 1950.

Daimler SP250 poseban je “trn u oku” ondašnjim modelima iz Daimlera, no upravo je taj model posljednji prije prodaje kompanije Jaguaru. Pojavio se na tržištu SAD-a i odmah zauzeo pristojno mjesto među kritičarima ondašnje automobilske industrije. S mnogo inovacija i novotarija, SP250 mogao se pohvaliti karoserijom od fiberglasa, disk kočnicama na sva četiri kotača što je bila iznimna rijetkost, a neupitno najvažnija stavka bila je snažan 2.5 litreni V8 motor sa 140 KS koji je ovu „grdosiju“ mogao bez problema odvesti do 200km/h.

 

Potražnja onog doba nudila je izbor automatskog prijenosa brzina, i nije bila sporna prodaja ovog čudaka, no ispalo je kako će dolazak Jaguar E-Type-a uništiti svaku nadu u nastavak proizvodnje.

 

Više od 3000 sati bilo je potrebno za proizvodnju pomičnog krova, također preko 1000 sati za dizajn istog. Završna cijena proizvodnje automobila “ipak” je stala na 30 tisuća funti.

 

Izvor: automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.