x

Ovakav tip žena odbija muškarce!

Istraživači pronalaze razloge za ovakvo ponašanje u evoluciji, odnosno u viševjekovnoj `navici` da se muškarci doživljavaju kao snažniji i jači pol.

Istraživači s britanskog univerziteta u Southamptonu ispitalo je 159 žena i 181 muškarca u više evropskih država te im pokazali fotografije osoba oba pola kako izvode hrabra djela – borbu u ratnoj situaciji, ili pomoć osobama tokom prirodnih katastrofa. 

 

``Muškarce ne privlače odvažne žene koje se ne libe ugroziti svoju sigurnost kako bi spasili drugu osobu``

 

I dok su žene bile uzbuđene prikazima muškaraca u herojskim situacijama – naročito onima za koje su čuli da su odlikovani za svoju hrabrost, isto nije bio slučaj i s muškim ispitanicima. 

 

Ženski vojnici, ali i žene velikog srca koje su na fotografijama nesebično pomagale drugima te iskazivale veliku hrabrost, muškarci nisu percipirali seksualno privlačnima bez obzira na fizičku snagu i izgled. 

 

Istraživači nalaze objašnjenje za ovakve pokazatelje u evoluciji, gdje su muškarci kroz generacije navikli biti jači i snažniji pol. 

 

``Ova studija daje dokaze pretpostavci kako polne razlike u mješovitim grupnim sukobima imaju evolucijsko porijeklo, te da samo muškarci profitiraju od pokazivanja heroizma``, pojasnio je Joost Leunissen, psiholog sa spomenutog univerziteta i koautor studije. 

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.