x

Ovako je probijen tunel na Koridoru 5C!

Bosanskohercegovačka kompanija ENTEA d.o.o. Sarajevo, čija je osnovna djelatnost gradnja cesta i autocesta, te jedna od vodećih kompanija u zemlji i regionu u oblasti tunelogradnje, na jučerašnji dan - Dan državnosti je, kako je i najavljeno, uspjela probiti tunel Bijela Vlaka. Ova činjenica svakako dobija na još većem značaju ako se uzme u obzir da je sličan poduhvat već jednom ostvaren ove godine na Dan nezavisnosti, kada je ENTEA d.o.o. Sarajevo kao članica BH Konzorcija učestvovala u probijanju tunela Vijenac. Sada na Dan državnosti iste godine, samo nekoliko mjeseci kasnije, JP Autoceste FBiH poklanjaju bosanskohercegovačkim državljanima probijanje još jednog tunela, tunela Bijela Vlaka.

Sam tunel Bijela Vlaka dio je projekta „Autoput na koridoru 5C“ – Lot 7, dionica Počitelj – Bijača, poddionica Zvirovići – Kravice, koju gradi konzorcij OHL ŽS & Niskogradnja Laktaši zajedno sa svojim podizvođačima među kojima je i ENTEA. Tunel se izvodi u dvije tunelske cijevi, ukupne dužine 824 m. Radovi na probijanju tunela su započeli krajem 2012. godine, i spada u red najzahtjevnijih projekata, koji zadovoljava sve domaće, ali i međunarodne standarde i norme, čime je ENTEA d.o.o. Sarajevo pokazala da bh. građevinari mogu izvesti i projekte najzahtjevnije vrste, ali čime se također stvaraju i nove reference za učešće kako na budućim domaćim, tako i na međunarodnim tenderima, sve sa ciljem osiguravanja novih radnih mjesta za naše građane, kojih je u ovom trenutku u ENTEA-i zaposleno preko stotinu, uz desetine podizvođača, dobavljača i prevoznika sa kojima se ENTEA nalazi u poslovnoj saradnji.

ENTEA je pored probijanja tunela već započela aktivnosti na postavljanju drenaže, hidroizolacije i centralne kanalizacije. Oplata je također montirana i spremna za betonažu sekundarne obloge, sve sa ciljem da bi se radovi okončali u što kraćem mogućem roku. Sve navedene radove ENTEA izvodi vlastitom opremom i sopstvenim kadrom. Paralelno sa građevinskim radovima, na poddionici Zvirovići – Kravice, ENTEA d.o.o. Sarajevo izvodi i sve elektro radove u dužini od 5,5 km.

ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.