x

Ovakva ponašanja djeteta nijedan pravi roditelj ne smije da ignoriše!

Djeca umiju da budu simpatična kada prave greške u ponašanju, ali vi morate da reagujete ukoliko ih volitPonekad čak i sitnice u dečjem ponašanju mogu da prerastu u ozbiljne probleme, pa zbog toga roditelji ni slučajno ne smiju da ih ignorišu. Ipak, postoje situacije u kojima je posebno potrebna roditeljska pažnja, ukoliko žele djecu da izvedu na pravi put. 

Ingorisanje ponekad može da bude efikasna metoda vaspitanja, jer minimalizuje važnost neke situacije koju dijete pravi, piše Your Tango.

 

Ali, ukoliko je ignorisanje detetovih postupaka osnovna metoda vaspitavanja, onda može da dođe do ozbiljnih porblema. 

 

Ovo je šest situacija koje roditelji ne smiju da preskoče.

 

Prekidanje dok odrasli razgovaraju 

 

Razume se da dijete ponekad može da bude uzbuđeno i da želi, na primjer, da vam ispriča kako mu je bilo u vrtiću, ali ako to forsira dok vi razgovarate sa nekim ne bi trebalo to da ignorišete. Naime, ukoliko detetu omogućite da prekida razgovore kad god mu se prohte, time ga učite da je ono najbitnije na svijetu i da drugi ljudi nemaju važnost. Takođe, dijete će ovo shvatiti kao da posjeduje sve vrijeme ovog svijeta. 

 

Dajte djetetu do znanja da ste zauzeti i da mora da odloži svoju potrebu.

 

Preuveličavanje činjenica 

 

Dijeca uvijek pokušavaju sa malim bijelim lažima, koje ponekad mogu da budu i interesantne. Međutim, ukoliko ne odreagujete i ne stavite akcenat na istinu, dijete od dvije ili četiri godine će početi lako da se gubi u lažima, koje mogu da prijeđu u ozbiljnu naviku, pa samim tim i da postanu problem. 

 

Za promenu, mogli biste da počnete da nagrađujete dijete kada kaže istinu.

 

Pretvaranje da ne čuje 

 

Iako ste i vi ovo radili kao mali, složićete se da nije ispravno. Ako morate da ponovite detetu pet puta da pokupi igračke, onda je sasvim jasno ko je tu dominantan. Vi ste roditelj i vaša uloga je da vaspitavate dijete, pa i ono mora da bude upoznato sa tom činjenicom. 

 

Sledeći put kada budete postavili svom detetu neko pitanje ili mu dali neko uputstvo, pobrinite se da budete ravno ispred njegovih očiju i da vam ono odgovori.

 

Grubo igranje 

 

Svaki roditelj će reagovati ako dijete udara mlađeg brata ili sestru, ali malo koji će odreagovati kada ga opsuje ili zanemaruje. Vaše dijetemora da zna da nije u redu da povređuje druge ljude na bilo koji način, pa zato morate odmah da reagujete. Kada napuni 8 godina može da bude prilično kasno, jer se gresivnost već formirala kao karakterna osobina. 

 

U ovakvim situacijama je neophodno da odvojite dijete sa strane i da mu jasno stavite do znanja da njegovo ponašanje nećete tolerisati zato što nije normalno. Pokušajte da mu objasnite da i druga dijeca mogu isto tako da se ponašaju prema njemu.

 

Uzimanje slatkiša bez pitanja 

 

Ovo se ne odnosi samo na slatkiše i poznato je da može da bude interesantno kad dijete nešta dohvati ili otvori samo. Ipak, ono mora da traži dozvolu za svaki postupak inače će mu mnoge ružne stvrai prijeći u naviku. Ne zaboravite da će se to isto današnje dijete u nešta kasnijem dobu kretati po tuđim kućama i da će biti dio različitih kolektiva. 

 

Važno je da dijete zna pravila ponašanja, pa mu skrenite pažnju na to ko je gazda.

 

Pokazivanje drskosti 

 

Mnogi roditelji ignorišu neko dečje ponašanje zato što misle da je to faza, ali ukoliko ignorišete prve znake drskosti daćete detetu do znanja da je ta situacija samo pokazivanje stava.Vrlo brzo možete da se suočite sa školarcem čije ponašanje ne možete da kontrolišete. 

 

Djeca moraju u svakom trenutku da budu svjesna svojih postupaka i nije tragedija ako ih pustite da zbog lošeg ponašanja otpate. To je jedini način da nauče da poštuju druge.e i ukoliko im želite dobru budućnost.

 

Izvor: Cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.