x

Ove namirnice možete jesti bez straha iako su stare godinama!

Neke uobičajene namirnice koje svi imamo kod kuće mogu trajati puno duže nego što piše na pakovanju. Proučite koje su i uštedite.

Suva tjestenina

 

Čak i ako je skuvate i pojedete 10 godina nakon proizvodnje (ne preporučujemo vam da toliko čekate, samo vam navodimo primjer), ona bi mogla izgubiti malo na ukusu, no znajte da je neotvorena suva pasta definitivno jestiva. 

 

Suvi ili pasulj u konzervi

 

Pasulj će biti spreman za kuvanje čak i ako se godinama skrivao u nekom ćošku vaše fioke. Jedino na što trebate pripaziti jeste činjenica da ćete suvi pasulj vjerovatno trebati nešto duže namakati ako je starijeg `datuma proizvodnje`. 

 

Sirće

 

Visoka količina kiseline u njemu ponašaće se kao prirodni konzervans koji će sprječavati rast bakterija, pa vaše sirće može trajati neograničeno. Kod nekih vrsta sirćeta s vremenom se može promijeniti boja i mogu se zamutiti, no to nimalo neće uticati na njihov ukus ili kvalitet. 

 

So

 

Ovaj začin je u suštini kamen. Kao što granit neće postati inficiran s plijesni i bakterijama, tako neće ni vaš omiljeni dodatak jelima. 

 

Ekstrakt vanile

 

Zbog visokog udjela alkohola, ekstrakt vanile možete čuvati neograničeno, iako će aroma i ukus najbolji biti prvih pet godina. Pazite da ga držite dalje od svijetla i topline, no nemojte ga držati u frižideru, čak i nakon otvaranja, jer će se u suprotnom oštetiti. 

 

Worcestershire sos

 

Kao i brojna vina, i ovaj sos će s godinama postati sve bolji. Aroma će se intenzivirati kako tečnost bude isparavala. Neotvoreni worcestershire bi trebao trajati do 10 godina, a otvoren, smješten na hladnom, tamnom mjestu, može izdržati dvije do tri godine.

 

Izvor: Kolektiv.me

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.