x

Ove stvari kardiolozi nikada ne jedu. A vi?!

Kardiolozi u svojoj ishrani izbjegavaju hranu i pića koja obiluju šećerom, nezdravim masnoćama, solju i konzervansima, jer ona negativno utiče na srce i kardiovaskularni sistem.

Kardiolozi su među najosveštenijim ljudima kada je u pitanju hrana koja može pozitivno ili negativno uticati na zdravlje srca i celokupnog organizma. Upravo zato dobro je preuzeti koji savjet s njihovog jelovnika i slijediti njihove prehrambene preporuke. 

 

1. Crveno meso 

- Obično izbjegavam crveno meso koliko god je to moguće, jer je meso u na primjer hamburgerima vrlo posoljeno. Na Zapadu smo trenirani da jedemo hranu koja povećava rizik od srčanih udara, gojaznosti i dijabetesa. Važno je naći zdravu ravnotežu u hrani, a ja zatoizbjegavam crveno meso - kaže dr Ronald J. Šib, kardiolog iz Pritikin Longevity Centera. 

 

- Izbjegavam debele i masne odreske crvenog mesa, a ako jedete ovu hranu, poželjno je odstraniti ekstra masnoće - predlaže dr Robert Kloner iz Kardiovaskularnog instituta, pri Huntington Medical Research institutu. 

 

2. Procesuirani suhomesnati proizvodi 

- Definitivno se držim podalje od procesuiranih mesnatih proizvoda poput slanine, hot-dogova i drugih proizvoda koji imaju velike količine soli i konzervansa - kaže dr. Dženifer Hajte, profesorka medicine na univerzitetu Kolumbija u Njujorku. 

 

S njom se slaže i dr Nica Goldberg, direktorka ženskog zdravstvenog centra Džoan H. Tiš, koja smatra lošima i ćureće salame iz istog razloga. 

 

- Ako želite da jedete sendvič s ćuretinom, ispecite komad ćuretine i stavite ga između dvije kriške hljeba. 

 

3. Slatka peciva i kolači od lisnatog testa 

- Ova vrsta proizvoda sadrži mnogo šećera i hidrogenizovanih masti, a nema gotovo nikakvu hranjivu vrednost. Slatka peciva i kolači od lisnatog testa povećavaju nivo lošeg holesterola. Šećer može poremetiti rad jetre, izazvati inzulinsku rezistenciju i metaboličke poremećaje poput dijabetesa tipa 2. Da li je pecivo iz pekare vrijedno rizika? - pita se dr Adam Splaver. 

 

4. Hrana koja sadrži previše mlečnih masti 

- Pokušavam da izbjegavam tešku hranu s mnogo zasićenih masti, mlijeka, pavlake ili sladolede s velikom količinom masti - kaže dr Robert Kloner. 

 

- zbegavam kremastu hranu s dodatkom maslaca, i bez obzira koliko ga volim, držim se podalje od sira - dodao je dr Ronald J. Šib. 

 

5. Gazirana pića 

- Ispijanje gaziranih pića može imati ozbiljne posljedice na organizam. Takva pića povećavaju rast inzulina, što dovodi do povećavanja težine i može izazvati razne metaboličke poremećaje. Uz šećer, ovakva pića sadrže i fosfornu kiseline koja podstiče osteoporozu. Ništa bolje nisu ni dijetalna gazirana pića, a nedavne studije potvrdile su da i ona mogu izazvati gojenje - rekao je kardiolog Adam Splaver za Thrillist Health.

 

Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.