x

Ovi recepti će vam pomoći da pobjedite strije!

Strije su vidljive linije, brazde na površini kože, koje se uglavnom nalaze na abdomenu, ali mogu se pojaviti i na bedrima, nadlakticama, zadnjici i grudima.

Iako je trudnoća glavni uzrok nastajanju strija, drugi razlozi mogu biti nagli dobitak ili gubitak na težini, brzi rast, nasljedni faktori, stres i promjene u fizičkom stanju.

 

Njih je nemoguće potpuno ukloniti ali je moguće postići da postanu što nevidljivije odnosno svjetlije. Predstavljamo vam nekoliko prirodnih načina za smanjivanje strija.

 

Sok od krompira

 

Sok od krompira sadrži vitamine i minerale koji jačaju rast i obnovu kožnih stanica. Izrežite krompir srednje veličine na debele kriške. Uzmite jednu od kriški i nježno utrljavajte na strije nekoliko minuta. Tečnost iz krompira treba da pokrije zahvaćeno područje. Pustite da se sok od krompira osuši neko vrijeme, a onda ga isperite mlakom vodom.

 

Šećer

 

Prirodni bijeli šećer je jedan od najboljih prirodnih ljekova za strija. Pomiješajte kašičicu sirovog šećera s malo bademovog mlijeka i nekoliko kapi limunovog soka. Dobro izmiješajte i primijenite na strije i druga područja kože. Nježno utrljajte smjesu na kožu najmanje 10 minuta svaki dan pre tuširanja. Tretman će dati rezultate već poslije mjesec dana.

 

Aloe Vera gel

 

Aloe vera je djelotvorna u liječenju mnogih kožnih problema. Sadrži razne bitne nutrijente i aktivne materije koji se mogu koristiti u liječenju manjih opekotina, kao i uklanjanje strija. Utrljajte aloe vera gel na zahvaćeno područje na koži, ostaviti ga nekoliko minuta i zatim isperite mlakom vodom.

 

Limunov sok

 

Limunov sok je prirodno kiseo, što pomaže u liječenju i smanjivanju strija, ozlijeda kože, akni i drugih ožiljaka. Nježno utrljajte svježi limunov sok na strije kružnim pokretima. Pustite da se limunov sok upije u kožu barem 10 minuta prije ispiranja s toplom vodom.

 

Maslinovo ulje

 

Maslinovo ulje sadrži mnogo nutrijenata i antioksidansa koji pomažu pri poboljšavanju mnogih kožnih problema uključujući i strije. Umasirajte toplo čisto maslinovo ulje na zahvaćeno područje na koži. Ovo će poboljšati cirkulaciju i u velikoj mjeri smanjiti strije. Ostavite ga pola sata da se vitamini A, D i E, koji su prisutni u ulju, upiju u kožu.

 

Izvor: Kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.