x

Ovih sedam činjenica o kafi sigurno niste znali!

Iako je kafa zapravo sjeme, zovemo je zrno jer podsjeća na zrna pasulja.

1. Kafa je zapravo voće

 

Zrna kafe su zapravo djelovi plodova koji liče na višnje i koji rastu na žbunovima. Takođe, iako je kafa zapravo sjeme, zovemo je zrno jer podsjeća na zrna pasulja.

 

2. Plemenito drvo

 

Francuski kralj Luj XIV naložio je da se sagradi prva staklena bašta u Evropi, ali ne da bi se u njemu gajilo cvijeće, kako su mnogi pomislili, već da bi se tu uzgajalo prvo drvo kafe u Francuskoj, poznato kao plemenito drvo. Ono je postalo jedno od najplodnijih na svijetu – od njega potiče milijarde primjeraka drveća arabike, koje je izvoženo u Ameriku i u druga područja. 

 

3. Instant kafa se pije na Mjesecu i Mont Everestu 

 

Instant kafa se koristi u porcijama hrane za vojsku, za svemirske letove, za pješačke pohode kroz neistražene predjele i mnoge druge ekspedicije – ekstremne ili uobičajene. Nestle kompanija pružila je svoj doprinos misiji Apola 11, predvođenu Nilom Armstrongom, praveći za njih posebne proizvode pogodne za konzumaciju u tako ekstermnim uslovima putovanja na Mjesec. Nescafe je od tada stalni putnik NASA-inih svemirskih putovanja. 

 

4. Čuveni njemački pisac Gete inspirisao je pronalazak kofeina 

 

Gete je bio veliki prijatelj i poštovalac uglednog hemičara Deberainera. Pri jednom od njihovih susreta, hemičar mu je ispričao priču o svom veoma talentovanom studentu Rungeu. Kada je do susreta došlo, pisac i naučnik satima su diskutovali o hemiji, da bi Gete na kraju susreta izvadio malu kutiju i predao je Rungeu. Kutija je bila napunjena zrnima arabika kafe. Mladi naučnik se u potpunosti posvetio proučavanju sadržine te male, drvene kutije. Par mjeseci kasnije uspješno je izolovao aktivnu supstancu iz kafe, i nazvao je kofein. 

 

5. Kafa je najrasprostranjeniji mentalni stimulans na svijetu 

 

Dokazano je da djeluje kao blagi stimulans na mozak i tijelo, povećava pažnju i koncentraciju . Počinje da djeluje već posle 20-30 minuta nakon konzumiranja, mada svi znamo jutra kada nam je dovoljan i samo miris da bismo probudili svoja čula. 

 

6. Momenat kada je kafa prevruća za piće je najbolji za probanje arome 

 

Za ocjenu svojih mješavina degustatori koriste metod degustacije iz šoljica koji je poznat i kao degustacija kafe. Radi se o složenom procesu koji podrazumijeva probanje ukusa i sirovih i prženih uzoraka, kako za vrijeme, tako i nakon postupka prženja. Degustator takođe proba kafu na različitim temperaturama da bi osjetio čitav spektar prisutnih ukusa. 

 

7. Istraživači dekodirali DNK zrna robusta kage 

 

Tim istraživača sekvencirao je DNK zrna robusta kafe, što je važan korak koji bi mogao da dovede do daljeg razvoja prinosa zrna, kao i unapređenja kvaliteta i otpornosti robusta kafe na bolesti i sušu. Što je najvažnije, ovo otkriće može pozitivno da utiče na povećanje prihoda poljoprivrednika.

 

Izvor: Kolektiv.me

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.