x

Ovo će vam se desiti ako izbacite šećer iz ishrane!

Prirodni šećeri koji se nalaze u voću, mlijeku i ostalim namirnicama nisu zlo, dobri su za vaše zdravlje i možete ih unositi u većim količinama. Međutim, industrijski prerađeni i rafinirani šećeri velika su opasnost.

Izbacivanjem industrijski prerađenog šećera iz ishrane možete drastično da poboljšate svoje zdravlje, a lako ćete ih zamijeniti prirodnim zamjenama za šećer poput meda, stevije ili javorovog sirupa. 

 

Ako se odlučite na taj izazov i odbacite šećer, ovo su pozitivne promjene koje će vam zbog toga dogoditi: 

 

Vaša tjelesna težina će se stabilizovati 

 

Zavisnost o šećeru je stvarna. Što ga više konzumirate, to ga više želite, pogotovo ako unosite puno prerađenih šećera koji se nalaze u masnoj i brzoj hrani i jelima s visokim udjelom ugljenih hidrata. Ako se `skinete` sa šećera, vaše tijelo biće vam zahvalno jer neće morati da se bori s neželjenim dodatnim kalorijama. U početku ćete osjećati veliku želju za slatkim, ali kada se vaš organizam očisti od šećera prestaćete stalno osjećati glad, gubićete kilograme i vaša težina će se stabilizovati. 

 

Imaćete više energije 

 

Kada smo umorni, često konzumiramo namirnice ili energetska pića koja sadrže velike količine šećera jer želimo da nas nešto brzo `podigne`. Ironično je to što time zapravo organizmu uskraćujemo potrebnu dozu energije. Naime, sav šećer koji unesemo blokira sposobnost našeg tijela da održava energiju. Zbog toga u trenucima umora nemojte posezati za čokoladama ili pićima s puno kofeina i šećera. Na taj način izbjeći ćete velike uspone i padove šećera u krvi zbog kojih se zapravo i osjećate umorno.

 

Koža će vam biti zdravija i ljepša 

 

Nije tajna da šećer pogoršava akne i bubuljice, a često ih i uzrokuje. Ako ih se ne možete riješiti uz svesrdnu pomoć kozmetičara i krema, razmislite o tome da eliminišete šećer iz prehrane jer je moguće da vaš problem s bubuljicama zapravo dolazi iznutra. Mnogi ljudi koji su to napravili potvrđuju da im je koža brzo postala čišća, ljepša i zdravija. 

 

Probava će vam postati redovna 

 

Naš probavni sistem najviše voli hranu s puno vlakana i minimumom teških namirnica u koje spada i šećer. Već će i drastično smanjivanje konzumiranog šećera učiniti veliku razliku u vašem probavnom sistemu. Želudac i crijeva lakše će probavljati sve što pojedete i češće ćete imati stolicu, a bolan zatvor postaće samo sjećanje. 

 

Nestaće želja za šećerom 

 

Vjerovali ili ne, možete se riješiti želje za slatkim, a u tome će vam pomoći upravo izbacivanje šećera. Nakon nekog vremena vaše omiljene čokolade mogle bi vam postati previše slatke, a najviše ćete uživati u ukusu voća i prirodnim šećerima koji se nalaze u njima. Kada nakon mesec-dva probate zalogaj svoje omiljene torte, iznenadiće vas koliko je zapravo slatka.

 

Izvor: Kolektiv.me

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.