Ovo je hrana koja će se u vrućim danima lako pokvariti i može uzrokovati trovanje!
U ljetnim mjesecima hrana može biti pokvarena zbog nepravilnog rukovanja, nedovoljne termičke obrade, lošeg skladištenja.
U lako kvarljive namirnice ubrajaju se: mlijeko, mliječni proizvodi (sir, kajmak, vrhnje), jaja, umaci, preljevi i kreme rađeni od jaja i mlijeka.
Sladoled je često uzrok trovanja hranom, kao i mljeveno meso i jela u kojima se ono upotrebljava (pite, burek, lazanje).
Međutim, nijednu vrstu hrane ne treba izbjegavati. Dovoljno je voditi računa o tome da se namirnice nabavljaju na provjerenim mjestima, da su kontroliranog podrijetla, obratiti pažnju na higijenu ruku, posuđa i prostorija u kojima se hrana priprema, pobrinuti se za to da termička obrada bude dovoljno duga, da se hrana u hladnjaku pravilno skladišti i, na kraju, izbjegavati višekratno podgrijavanje jela.
Izvor: vecernji.hr/ekskluziva.ba
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.