x

Ovo je najmlađa kandidatkinja za predsjednicu RS i najmlađa političarka u historiji BiH!

Potpuno nova stranka u BiH – Prva stranka je i pored toga što postoji tek odnedavno privukla veliku pažnju, naročito zbog toga da u istu mogu pristupiti svi oni koji do sada nisu bili u politici, niti u vlasti zadnjih 20 godina i da im je prošlost čista. Većina stanovništva će se složiti kako je upravo tako moguće napraviti promjene - s novim ljudima, koji su spremni mijenjati stanje u državi. 

Predsjednik Prve stranke Mr. Ecc Bekan Amer je okarakterisan kao političar kojeg je BiH čekala 20 godina. On je pružio priliku da mladi ljudi, koji se do sada nisu bavili politikom pokušaju napraviti ono što je narodu prijeko potrebno. Jedna od onih koja je spremna za takvo nešto je Indira Muharemović. Radi se o kandidatkinji za predsjednicu RS i najmlađoj političarki u historiji BiH, koja je glavni konkurent drugima iz razloga jer je jedina žena bez politićke prošlosti i velike sposobnosti.

 

- Za početak nam se predstavite i recite odakle ideja da se priključite Prvoj stranci, naročito jer se do sada niste bavili politikom, što je upravo glavni preduslov da postanete član ove stranke?

 

Moje ime je Indira Muharemović. Rođena sam 19.10.1990. godine u Brčkom. Student sam pete godine (ili druge godine master studija) Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, odsjek za Politologiju, smijer Politički sistemi i demokratija. Još od prve godine studija politička slika lijepe Bosne i Hercegovine nije obećavala puno za nekoga ko je zaljubljen u istu. Danas, na petoj godini sam uvidjela da je vrijeme za promjene. Novu i drugačiju politiku BiH. Pišem Master tezu na temu ``Pojam neznalice u politologiji`` u kojoj ću pokušati odgonetnuti korijene neznanja među ljudima, a posebno političkog. Vjerujem da etnička, nacionalna, rasna, klasna niti bilo koja druga osobina nije prepreka da ojačamo našu zemlju i stavimo ju na čvrste temelje. 

 

- Napokon ste dobili priliku da se predstavite u najboljem svjetlu. Šta je ono za što ćete se kao predstavnik Prve stranke zalagati?

 

Želim se boriti za drugu i drugačiju, bolju i ljepšu, ugodniju, ekonomski, socijalno i politički jaču BiH. Tu sam kao neko ko još uvijek nije osjetio politiku iz prve ruke, ali odlučih da stanem ruku pod ruku sa mladim i obrazovanim ljudima, te da zajedno krenemo u borbu protiv siromaštva, za narodnu državu, za podizanje ekonomskih standarda i vraćanje patriotizma i optimizma građanima BiH. Izborni zakon BiH je naložio da u izbore ulazite kao budući predstavnik jednog naroda (ili manjine, ili nezavisni). Ja sam po društvenim odredbama dobila zadaću da se zalažem za bošnjački narod. To je socijalna odredba, međutim, duboko u sebi ja želim da predstavljam sve građane, jer ih na ulici ja po licu ne mogu razlikovati. Svi smo isti, u istim problemima, i moja želja je je da budem predstavnica svih naroda. 

 

- Šta je vaša uloga u Prvoj stranci, gledano sa te strane jednog pojedinca i člana partije?

 

Što se tiče trenutne moje uloge, moje kandidature, ono što mogu reći je da ću na najjači način zastupati interese bošnjačkog naroda. Republika Srpska je manji entitet i u njemu su češće tenzije koje nastaju zbog političke elite, ali narodi u tom entitetu imaju isti cilj, a to je bolje sutra. Sigurnija budućnost, ekonomska stabilnost, socijalna jednakost i povećan level jačine narodnog glasa je ono što ću iz dana u dan ponavljati kao moj zadatak. Bošnjačkom narodu garantujem zaštitu njihovih interesa i prava. Kako ljudskih, koja su nažalost svima ugrožena, do onih nacionalnih. Moj plan je i osnaživanje saradnje između dva entiteta, a kada se institucije uvežu jačim vezama, i građani postaju sinhronizovaniji i teže ih je razjediniti u interesima. U zadnjih 20 godina niko nešto veliko nije uradio za bošnjački narod u RS-u, ali niti za hrvatski narod. Još uvijek se vidi taj jaz onih koji se smatraju manjinama i onih koji su većinski. To treba iskorijeniti jer je nepotrebno i treba podvući crtu i jasno naglasiti da su svi samo građani Bosne i Hercegovine. 

 

- Na koji će način Prva stranka nastojati napraviti promjene?

 

Prva bosanskohercegovačka stranka ide u promjene putem novih investicija, koje obećavamo i garantujemo da će do njih doći. Imamo planove za svaki grad u Bosni i Hercegovini, po njegovim mogućnostima i njegovim prirodnim blagodatima. Svaka porodica će imati mogućnosi da doprinese, te time i zaradi. Naravno, za ovakve planove nam je potrebna podrška građana. 

 

- Pripala vam je uistinu velika čast da budete dio tako jedne, nove stranke, a zanimljivo je da ona broji više žena nego muškaraca.

 

Do sada mi je ukazano veliko povjerenje građana Republike Srpske i mog grada Brčkog, svih nacionalnosti. Na tome sam posebno zahvalna predsjedniku Prve bosanskohercegovačke stranke Ameru Bekanu, koji je prije svega dobar marketing stručnjak, ali je uspio i da na jednom mjestu okupi veliki broj mladih i obrazovanih ljudi. Kao stranka poštujemo rodno osjetljivi jezik, te se možemo pohvaliti da imamo više žena nego muškaraca. Kao kadar, većinski su zastupljene žene, što je još jedna od rijetkih pojava u Bosni i Hercegovini. Evo to je još jedan od dokaza da smo drugačiji. 

 

- Hvala na ugodnom razgovoru. Ne sumnjamo da će jedan novi tim uspjeti napraviti nešto dobro za državu. Želimo vam puno sreće u radu i naravno da istrajete dugo vremena.

 

Hvala mnogo i vama. Tu smo za promjene, i svi koji nas podrže biće dio promjena, te će biti dio onih kojima će se naši nasljednici moći zahvaliti.

 

ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.