x

Ovo je najsigurniji grad na svijetu!

Na listi su između ostalih Singapur, Osaka, Toronto, Frankfurt, London...

Tokio je najsigurniji grad na svijetu, pokazao je indeks mjerenja sigurnosti The Economist Intelligence Unita. Rangiranje je napravljeno na osnovu nekoliko faktora. To su: 

 

Digitalna sigurnost - mjeri se kvalitet sigurnosti na internetu, učestalost krađa identiteta i drugi faktori, prenosi Business Insider. 

 

Zdravstvena sigurnost - podrazumijeva očekivano trajanje života građana, kao i broj bolničkih kreveta u odnosu na populaciju. 

 

Infrastruktura - ocjenjuje se kvalitet puteva i broj ljudi koji umru usljed neke prirodne katastrofe. 

 

Lična sigurnost - ova kategorija podrazumijeva tradicionalne mjere sigurnosti kao što su odbrana od kriminala, stepen policijske spremnosti i broj naročito nasilnih zločina. 

 

Tako je Tokio na osnovu ovih kriterijuma proglašen najsigurnijim gradom na svijetu, mada to ne znači da je najbolji u svakom od nabrojanih segmenata. 

 

Tako je Singapur, koji je drugi na listi, najbolji za ličnu sigurnost, a Njujork i Los Anđeles vode u segmentu digitalne sigurnosti. Cirih je nenadmašan kada je riječ o zdravstvenoj sigurnosti i infrastrukturi, Toronto je najbolji grad za život kada govorimo o poslovnom okruženju, demokratiji, troškovima života... 

 

Rang-lista najsigurnijih gradova: 

 

1. Tokio

2. Singapur

3. Osaka 

4. Stokholm

5. Amsterdam

6. Sidnej

7. Cirih

8. Toronto

9. Melburn

10. Njujork

11. Hongkong

12. San Francisko

13. Tajpej

14. Montreal

15. Barselona

16. Čikago

17. Los Anđeles

18. London 

19. Vašington

20. Frankfurt 

 

Izvor: Kolektiv.me

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.