x

Ovo je najzdravija moguća salata!

Stavite li maslinovo ulje na salatu, ona neće biti samo ukusnija, nego i najbolji odabir za smanjivanje krvnog tlaka.

Poznato je da maslinovo ulje ima mnoge dobrobiti za zdravlje, a sada su britanski znanstvenici s King’s Collegea otkrili kakva salata pomaže čuvati srce. Zbog zdravih masti u maslinovom ulju ono je najbolji izbor za zdravlje srca.

Znanstvenici kažu da se zelenoj salati i maslinovom ulju može dodati i nekoliko kriški avokada te oraha za idealnu kombinaciju. Kada jedemo hranu, u želucu se događaju kemijske reakcije. U slučaju s ovom kombinacijom salate, posebno s maslinovim uljem, masne kiseline reagiraju zajedno s enzimima i tada dolazi do snižavanja krvnog tlaka.

 

Studija je vršena na miševima i imala je pozitivan ishod. Liječnici upozoravaju da je visoki krvni tlak poput tihog ubojice jer obično nema nekih posebnih simptoma dok ne dođe do najgoreg, odnosno srčanog udara.

 

Osim srca, visoki krvni tlak može oštetiti bubrege i srce te ga znanstvenici povezuju s demencijom. Spomenutu salatu znanstvenici preporučuju jer je i dobar izvor važnih nitrata i nitirita, a oni se nalaze i u špinatu, celeru, mrkvi i cikli.

 

Voditelj studije Philip Eaton rekao je za Daily Mail kako je ovo istraživanje samo još jedan pokazatelj toga koliko je mediteranski način prehrane zdrav i važan, a upravo zato što uključuje puno maslinovog ulja, povrća, voća i ribe.

 

Izvor: tportal.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.