x

Ovo je psihopata koji je ubio mladića u Sloveniji i to prenosio na Facebooku!

U malom selu Žabjek nedaleko od Krškog u Sloveniji ovih dana vladaju šok i nevjerica nakon zločina koji je šokirao regiju. Andrej Cekuta (26) preminuo je od posljedica brutalnog premlaćivanja koje su mu zadala dvojica mladića – 20-godišnjak i 29-godišnjak koji su ga mučili i snimak ubistva prenosili na Facebooku.

Do ponedjeljka kada je policija skinula snimak s društvenih mreža isti pregledan više od stotinu hiljada puta, neki izvori kažu i 230 hiljada puta, navode slovenački mediji. Oni koji su snimak vidjeli kažu da je zastrašujuć.

 

- Nakon deset sekundi nisam više mogla to da gledam - rekla je djevojka iz Krškog.

 

Stanovnici opštine Podbočje u kojoj se dogodio zločin ne vjeruju da se tako nešto dogodilo u njihovom mjestu. Dvije mlađe žene potvrdile su da poznaju napadače koji su neko vrijeme zajedno živeli u trošnoj kući u Žabjeku. Kako navode, obojicu su viđale pijane. Bili su skloni krađama i kriminalu.

 

Nesrećni 26-godišnjak kog su pretukli posljednjih mjeseci živio je s dvojicom monstruma. Do premlaćivanja je došlo u dvorištu kuće na čijem ulazu piše Martin Kovač, koji je jedan od dvojice napadača, pišu slovenački mediji. Drugi, 20-godišnjak, zove se Aleš Olovec.

 

Stravično mučenje

 

Žrtva Andrej Cekuta bio je navodno njegov prijatelj. Olovec je snimak objavio na svom Facebook profilu, a iživljavanje je snimao Kovač. Obojica su ga mučila. Na snimku se moglo vidjeti kako mladić pun modrica leži onesviješćen, natečenih očiju i krvavih obraza i vrata. Jedan od monstruma ga je pljuvao, vrijeđao i prijetio mu, rekavši mu kako bi najradije urinirao po njemu. Slovenački mediji navode kako u jednom trenutku Olovec kaže i ``da će se isto što i Andreju dogoditi svima drugima koji budu previše pričali ako dođu kod njega’``. Navodno ga je razljutilo to što je Andrej govorio o njegovoj majci i djevojci, piše Jutarnji list``.

 

Snimak je toliko strašan da su mnogi u početku sumnjali u njegovu autentičnost. Neko od korisnika obavijestio je policiju o njoj, a oni su tada lako razotkrili identitet napadača. U ranim jutarnjim satima u ponedjeljak policajci su u travi nedaleko od kuće pronašli premlaćenog mladića. Brzo je prebačen u bolnicu u Novom Mjestu, a ubrzo je sa po život opasnim povredama prebačen u Ljubljanu, gdje je ipak preminuo.

 

Među nama hodaju ``ledeni psihopate``

 

Psiholozi su posebno zgroženi slučajem i upozoravaju na opasnosti uticaja nasilja preko društvenih mreža. Kriminolog dr Dragan Petrovec s Pravnog fakulteta u Ljubljani kazao je kako ovaj slučaj pokazuje da postoje latentne ``ledene psihopate``, osobe bez morala kojih ima u svakom društvu, a kod kojih posebne okolnosti mogu djelovati kao okidač i izazvati nasilne reakcije i potpuni nedostatak empatije.

 

- Primili smo anoniman poziv u kojem nas je osoba upozorila na snimak napada koji je objavljen na društvenoj mreži. Kriminalisti i policajci počeli su s utvrđivanjem svih okolnosti. Dvojica osumnjičenih biće privedena istražnom sudiji - izjavila je za slovenačke medije Alenka Drenik iz Policijske uprave u Novom Mestu.

 

Slovenački mediji su imali snimak, alil ga nisu objavili.

 

Sociolog dr Renato Matić kaže da je svaki novi gledalac svojom voljom pridruženi zločinac.

 

- Godine 2008. snimljen je ``Portal smrti`` sa Dajan Lejn u glavnoj ulozi. Ubica uživo prenosi mučenje svojih žrtava, pri čemu svaki novi klik i pogled na stranicu ubrzava konačni smrtonosni ishod, a svaki novi gledalac svojom voljom postaje pridruženi zločinac. Pred licem nasilja jednostavno nema neutralnosti. Ono što mislimo da je neutralno posmatranje sa strane istinska je podrška nasilju. Masovni progoni i ubistva teško bi dostigli hiljade i milione žrtava bez onih koji su stajali sa strane i mislili da ionako ne mogu ništa da učine - izjavio je Matić za ``Jutarnji list``.

(Jutarnji.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.