x

Ovo jedite svakoga dana – pomlađuje!

Prestanite se nervirati što sve kreme koje obećaju trenutačno vraćanje mladosti koštaju kao svetog Petra kajgana – te puževa sluz, te zmijski otrov, kavijar… Sve je to više-manje bacanje novca, radije promislite o hrani koja jamči lijepu kožu i dobar osjećaj općenito.

Ne treba na kreme trošiti bogatstvo, osobito ne na one najskuplje koje se reklamiraju kao `čudotvorne`. No zato svakoga dana jedite hranu koja zdravu ljepotu potiče iznutra:

 

1.Crvena paprika

 

Crvene paprike su ukusno povrće koje se može jesti i kuhano i sirovo. Jedna crvena paprika sadrži više od 100 posto dnevnih potreba vitamina C. Sadrži i vlakna i vitamin B6. Bogata je karotenoidima koji pomažu protiv akni te poboljšavaju cirkulaciju, što pozitivno utječe na kožu, odnosno bore.

 

2.Crna čokolada s 80 posto kakaa

 

Tamna čokolada je bogata antioksidansima, masnim kiselinama i flavonoidima koji promiču sjajnu kožu. Jedite gram tamne čokolade (jedan red) svakoga dana i pazite da odaberete onu s najmanje 80 posto sadržaja kakaa kako biste izbjegli mlijeko i dodane šećere kojih ima u običnim mliječnim čokoladama.

 

Antioksidansi u tamnoj čokoladi pomažu smanjiti grubost kože i štite je od oštećenja od sunca. Štoviše, kakao opušta arterije, povećava cirkulaciju i tako dovodi do zdravije kože. 

 

Tamna čokolada ima i stoljetni ugled kao afrodizijak. 

 

3.Losos

 

Losos je izvrsna hrana za borbu protiv stresa, tjeskobe i depresije te zadovoljava dnevne potrebe za vitaminom D. Vitamin D je blagotvoran za srce, kosti, debelo crijevo i mozak. Pomaže u prevenciji raka debelog crijeva, kod anksioznosti, depresije, srčanih bolesti i bolesti kostiju. Losos je također bogat Omega-3 masnim kiselinama koje su odlične za borbu protiv upala, bora i akni te pomažu hidratizirati kožu iznutra. 

 

4.Kokosovo ulje 

 

Kokosovo ulje je jedan od najbogatijih izvora vrijednih zasićenih masti. Sadrži laurinsku kiselinu, koja ima snažno antibakterijsko i antivirusno djelovanje koje drži podalje viruse, infekcije, upale i - akne. Kokosovo ulje je također bogato esencijalnim masnim kiselinama i vitaminom E, koje su idealne za održavanje kože vlažnom, mekom i bez bora. 

 

Koristite ga kao kremu za tijelo i konzumirajte žlicu sirovog kokosovog ulja svakoga dana. Kokosovo ulje je posebno dobro za zdravlje štitnjače. Osim toga, pomaže kod mršavljenja. Toliko zdravstvenih prednosti, zar ne?

 

5.Zeleni čaj

 

Da, da, zeleni čaj je zapravo piće, ali od lišća! Pijte ga svakoga dana, jer je veliki izvor antioksidansa i sadrži jedinstvenu aminokiselinu L-Theanin, koja pomaže opustiti tijelo i smanjiti stres. Da vidite kako će vam se koža proljepšati čim smanjite stres! 

 

6.Špinat

 

Špinat je bogat hranjivim tvarima - izvor je željeza, folne kiseline, klorofila, vitamina E, magnezija, vitamina, vlakana, biljnih proteina i vitamina C. Zbog svojih antioksidativnih sposobnosti, vitamina C, E – odličan je za vašu kožu. 

 

Špinat sadrži antioksidanse koji se bore protiv svih vrsta kožnih problema. Dodajte ga u svoju svakodnevnu prehranu i pratite što će se dogoditi…

 

7.Sjemenke

 

Sjemenke konoplje, sjemenke suncokreta, sjemenke bundeve, i laneno sjeme veliki su prijatelji kože. Selen i proteini djeluju protiv bora, Vitamin E povećava vlagu kože, a magnezij smanjuje razinu stresa. Pozitivne omega 3 masne kiseline kod lana, chia sjemenki i konoplje su savršeni u borbi protiv bora i akni. Bogate su i bjelančevinama. 

 

Samo ih posipajte po svojoj salati ili zobenoj kaši i uživajte u njima – očekujte usput i savršenu kožu. 

 

8.Celer

 

Mnogi podcjenjuju tu vrstu povrća, ali celer sadrži vitamin K koji pomaže cirkulaciji i smanjenju visokog krvnog tlaka. To smanjuje razinu stresa, koji može uzrokovati loš ten, migrenu, pa čak i rak. 

 

Celer sadrži prirodni natrij, kalij i vodu i sprečava dehidraciju, odnosno isušivanje, ljuštenje, i boranje kože. Jedite ga svakoga ili barem svakog drugog dana.

 

9.Papaya

 

Papaya je divno voće s vrlo malo kalorija (samo 39 kalorija na 100 grama) i ne sadrži kolesterol. Dakle, ako pokušavate izgubiti težinu, razmislite o papaji svakoga dana. 

 

Papaja sadrži nisku razinu fruktoze i izvrsna je za probavu. Sadrži i antioksidativne hranjive tvari, uključujući vitamin C i E i beta-karoten, koji smanjuju upale i akne. Osim toga, vitamin C također može zaštititi kožu od oštećenja od sunca.

 

10.Mrkva

 

Mrkve su dobre ne samo za vaše oči, već i za kožu. Bogate su vitaminom A i sprječavaju hiperprodukciju stanica u vanjskom sloju kože. To je mjesto gdje višak sebuma dolazi u dodir s mrtvim stanicama, što začepljuje pore. Mrkva je odličan sirovi snack!

 

I da, za lijepu kožu iz prehrane treba izbaciti junk hranu, previše šećera, trans masti i rafiniranih ugljikohidrata.

 

Izvor: tportal.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.