x

Ovo rade partneri u zdravim vezama!

Svi zainteresirani, uzmite bilježnicu i hvatajte bilješke!

1. Prihvaćaju međusobne razlike. U vezama ono što na prvu djeluje kao problem u komunikaciji najčešće je problem s prihvaćanjem da smo u odnosu s potpuno različitom osobom od nas samih. Kada se tek zaljubimo, dovršavamo jedno drugome rečenice i  ne možemo vjerovati da smo upoznali nekoga s kim se tako dobro nadopunjujemo. No ono što je najteže i što svaku vezu održava na životu je stvaranje emocionalne sigurnosti između dvije osobe koje prihvaćaju jedna drugu baš takvu kakva je. 

 

2. Stvaraju vrijeme jedno za drugo. Vrijeme koje zajedno provodite esencijalno je za vezu pa se potrudite uvijek pronaći par sati u danu u kojima ćete uživati jedno u drugome, bez mobitela, televizije, računala... Radite zajedno zanimljive stvari - kuhajte, istražujte grad, vježbajte!

 

3. Utvrđuju pravila za teške razgovore. Možda je u pitanju pravilo da jedno drugo ne smiju prekidati dok jedan ne završi, možda da će uzeti time out ako dođe do prevelike emocionalne eskalacije... Važno je da pronađete sistem koji vam odgovara i da ga se pridržavate!

 

4. Razgovori koje vode su konstruktivni. Čak i onda kada su u pitanju rasprave o stvarima u kojima imaju suprotna mišljenja. Umjesto da razgovarate o svojim `potrebama`, radije s partnerom podijelite svoja iskustva i pokušajte mu približiti situaciju. 

 

5. Razmatraju načine kako da budu bolji kao tim. Kada ste nezadovoljni nekim aspektom veze, lako je uperiti prst u partnera i proglasiti ga dežurnim krivcem, no rješenju problema trebali biste pristupiti konstruktivnije pokušavajući pronaći greške i u svojim i u njegovim koracima. Trudite se zajedno biti bolji, a nemojte napadati jedno drugo kako se ponašate pogrešno!

 

6. Rade na tome da imaju više razumijevanja. U svakoj vezi se prije ili kasnije na stolu nađu teške teme i razgovori. Kada je vrijeme za njih, važno je da ste oboje u stanju razgovarati, da ste smireni i spremni poslušati jedno drugo. Napravite što god je potrebno da i sebe i partnera dovedete u to stanje prije nego se upustite u rješavanje problema. 

 

7. Jedno drugome su potpora u svemu. Pojavljivanje na poslovnim i obiteljskim događanjima koji su važni u životu vašeg partnera samo su jedan od načina iskazivanja podrške. Slušanje o postignućima i problemima također pokazuje podršku. Općenito pozorno slušanje o bilo čemu - željama, snovima, planovima, problemima, znači da ste za partnera uvijek tu i da može računati na vas!

 

8. Balansiraju između vremena za partnera i vremena za hobije i prijatelje. Pronalaze li partneri i izvan veze prijatelje i/ili nekakvu zanimaciju, to vezu može samo obogatiti jer ćete imati iskustva koja ste doživjeli bez partnera o kojima ćete mu/joj moći pričati, a osim toga ćete osjećati zadovoljstvo samodostatnosti što vam nije potreban partner u svakom trenu da biste se mogli zabaviti i osjećati ispunjeno.  

 

9. Nastoje održati romantiku na životu. Ovo je nešto na čemu je potrebno raditi, aktivno, promišljeno... Sjetite se malih znakova pažnje, komplimenata, poklanjanja pažnje. S vremena na vrijeme partnera tretirajte kao da ste ga upravo ugledali prvi put u životu, zaljubili se na prvi pogled i sada želite učiniti sve što je u vašoj moći da ga osvojite!

 

Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.