x

Ovo su zemlje sa najboljim vremenskim uslovima!

Dosta vam je magle, kiše i jesenjeg sivila? U ovim zemljama temperature su prijatne, vlaga u vazduhu optimalna, a sunčanih sati je napretek! Upoznajte svjetske favorite s najboljom vremenskom prognozom. 

Najbolje temperature 

Ekvador je zemlja vječnog proljeća, jer dnevne temperature u ovoj južnoafričkoj zemlji dosežu prijatnih 24 stepena Celzijusova. Bonus: zbog blizine ekvatora, ovdje možete uživati u lijepom sunčanom vremenu.

 

Najviše sunčanih sati

Američka savezna država Arizona, mjesto je koje se ponosi s velikim brojem sunčanih sati. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, arizonski gradić Juma je najsunčaniji grad na svijetu s 4000 sunčanih sati godišnje, odnosno 11 sati sunca dnevno. Milina! 

 

Najmanje kiše

Namibija u prosjeku ima najmanje kiše. Lučki grad Svakopmund svake godine vidi manje od 2,5 centimetra kiše po metru kvadratnom, a dnevne temperature u ovom afričkom gradu dosežu oko 20 stepeni Celzijusa. 

 

Najbolji snijeg 

Ako ste tip osobe koja želi skijati svaki dan, Japan je pravo odredište. Geografski položaj, blizina okeana i nadmorska visina, čine ovu azijsku ostrvsku zemlju jednom od najsnježnijih na svijetu, prenosi portal punkufer.hr.

 

Najmanje vjetra

Demokratska Republika Kongo jedno je od meteorološki najmirnijih zemalja na svijetu, jer ima najniži prosjek vjetrovitog vremena.

 

Najzvjezdanije nebo

Kanarska ostrva uz obale zapadne Afrike, imaju zapanjujuće zvjezdano nebo. Ne čudi stoga što vidikovac ``Roque de los Muchachose`` u Nacionalnom parku Taburijente, ima mnogo teleskopa, koji su savršeni za opažanje nebeskih tijela. 

 

Najčistiji vazduh

Island ima mnogo šuma koji igraju ulogu prirodnih filtera vazduha, snažne zakone o zagađenju, te malo stanovnika po kvadratnom metru. Ne čudi zato što se ponose sa najčistijim vazduhom na svijetu. Ovdje se stvarno može disati punim plućima!

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.