x

Ovo su znakovi koji ukazuju na to da je vaše tijelo puno TOKSINA!

Iako to nije uvijek očito na prvi pogled, postoji nekoliko znakova koji ukazuju na to da je vaše tijelo puno toksina.

1. Borite se s viškom kilograma

 

Ako ste se pokušali riješiti viška kilograma vježbanjem i brojanjem kalorija, ali ništa se nije dogodilo, moguće je da vas toksini blokiraju. Naime, mnogi od njih su lipofilni, što znači da su smješteni u tjelesne masnoće. Ti toksini uključuju dioksine i brojne pesticide koje unosimo hranom. Stoga se čini logičnim da je, kad se u našem tijelu nagomilaju toksini, nemoguće riješiti ih se.

 

2. Neobjašnjiv umor

 

Ako svake noći odspavate osam sati, ali i dalje se budite umorni, razlog bi mogli biti toksini. Visok nivo toksina u tijelu predstavlja dodatni stres za organizam te iscrpljuje nadbubrežne žlijezde. Hronični stres zbog opterećenja toksinima može dovesti do umora nadbubrežne žlijezde, zbog čega ste iscrpljeni i umorni. Neki toksini mogu poremetiti funkciju nadbubrežne žlijezde, a jedan od takvih jeste kofein.

 

3. Nesanica

 

Ako se u vašem tijelu nalazi povećana količina toksina, razine kortizola u vašem tijelu mogu se poremetiti. Kortizol je hormon koji se otpušta kako bi ste se lakše nosili sa stresom. U normalnim okolnostima na najvišim je razinama ujutro, a najnižima navečer, no ako se ta ravnoteža poremeti, razine kortizola i navečer mogu biti visoke, zbog čega ste pred spavanje puni energije i ne možete utonuti u san. Nesanica može narušiti vaše zdravlje pa je važno da pokušate odspavati svake noći osam sati te da se pokušate naviknuti na to da ranije odete na spavanje.

 

4. Zbunjenost

 

Brojni toksini utiču na rad vašeg mozga, a među njima su aspartam i monosodium glutamat (MSG). Zbog njih se možete osjećati pomalo zbunjeno, a važno je izbaciti ih iz ishrane jer bukvalno mogu nadražiti ćelije mozga do smrti. Aspartam se može naći u raznim pićima i slatkišima bez šećera, dijetalnoj hrani i pastama za zube, dok se MSG nalazi u procesuiranoj hrani.

 

5. Neobjašnjive glavobolje

 

Ako vas redovno boli glava bez nekog posebnog razloga, moguće je da je nivo toksina u vašem tijelu previsok. Glavobolje takođe uzrokuju MSG i aspartam, ali i teški metali, vještačke boje te konzervansi.

 

6. Promjene raspoloženja

 

Takođe mogu biti znak da su vam hormoni izvan ravnoteže. Neki toksini poput ksenoestrogena uzrokuju hormonske neravnoteže kod žena i muškaraca. Ksenoestrogeni su sintetički spojevi koji djeluju poput estrogena u tijelu. Izbjegavajte upotrebu proizvoda od plastike kako biste smanjili nivo ksenoestrogena u tijelu.

 

7. Tjelesni mirisi

 

Ako patite od lošeg zadaha ili gasova, moguće je da vaša jetra i crijeva imaju problema s eliminisanjem toksina iz tijela.

 

8. Zatvor

 

Jako je važno izbacivati otpadne sastoje iz tijela svakog dana, u suprotnom se toksini apsorbuju nazad u tijelo kroz crijeva. Pijte više vode i povećajte unos vlakana u tijelo.

 

9. Bolovi u mišićima

 

Ako osjećate neobjašnjive bolove u mišićima, takođe uzrok mogu biti toksini. Naime, neki od njih stimulišu receptore boli u mišićima, što dovodi do grčeva, čvorova te bolova u mišićima.

 

10. Problemi s kožom

 

Vaša jetra trebala bi eliminisati većinu toksina kojima ste eksponirani, ali u slučaju njihove prevelike količine, taj posao na sebe pokušava preuzeti i koža. To može dovesti do akni, osipa i čireva.

 

11. Osjetljivost na mirise

 

Ako snažno osjećate različite mirise, moguće je da je to zbog toksina u vašem tijelu. Ta osjetljivost može dovesti do glavobolja i mučnina.

 

Izvor: Kolektiv.me

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.