x

Ovog dječaka su protjerali mještani sela, a sada im se pridružio i njegov rođeni deda!

Deda osmogodišnjeg kineskog dječaka oboljelog od virusa HIV, koji je zajedno sa još 200 seljana potpisao peticiju da dječak bude protjeran iz sela, pokušao je da odbrani svoju odluku izjavivši da se ``nadao da će se time nešto popraviti``.

Oko 200 ljudi jednog sela u jugozapadnoj kineskoj provinciji Sičuan potpisali su peticiju kojom traže da dijete bude protjerano kako bi se ``zaštitilo zdravlje seljana``, prenijela je agencija AFP.

 

Taj slučaj izazvao je veliku debatu na kineskim društvenim medijima i ukazao na to da su oboljeli od HIV i side u toj zemlji i dalje izloženi stigmi.

 

Dječakov deda i zakonski staratelj Luo Vehui je za dnevni list ``Bejdjing njuz`` izjavio da se, kad je potpisao peticiju, nadao da će se ``stvari popraviti``, budući da će dijete negdje drugdje imati bolju njegu.

 

``Mi smo sve stariji, a on je sve više nevaljao i nismo više sposobni da se brinemo o njemu``, rekao je Luo i dodao: ``Ako tamo gdje ode ne bude živio bolje, može da se vrati u selo.``

 

Dječak, kojem su kineski mediji dali pseudonim Kunkun, rođen je sa virusom HIV, od kojeg boluje njegova majka. Ona je zajedno sa ocem napustila selo u potrazi za poslom, pa je dijete ostalo na brigu baki i dedi.

 

Luo, koji ima više od 60 godina, izjavio je za medije da ``neće još dugo da živi`` i da je peticiju predložio jedan lokalni novinar, nadajući se da će to privući pažnju javnosti na slučaj dječaka.

 

Kunkun je za list ``Bejdjing njuz`` rekao da ne može da se sjeti kako izgledaju njegovi roditelji i dodao: ``Druga djeca se ne igraju sa mnom.``

(Blic.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.