x

Ovu hranu slobodno možete jesti i nakon isteka roka!

Neke namirnice mogu se jesti i nakon isteka roka trajanja bez posljedica na zdravlje.

Ovih pet namirnica nemojte bacati iako im je prošao rok trajanja:

Jaja

Jaja u hladnjaku slobodno mogu stajati tri do četiri dana i nakon isteka datuma upotrebe navedenog na pakiranju. Starenjem jaje gubi na kvaliteti pa ako planirate istući bjelanjke za neki kolač, velike su šanse da vam neće ispasti onako kako priželjkujete. U tom je slučaju najbolje koristiti što svježije jaje. 

Kako znati da jaje nije svježe? Napunite duboku posudu vodom i pažljivo položite jaje unutra. Svježe jaje odmah će potonuti. Ako jaje pluta, to je siguran znak da je pokvareno i odmah ga se riješite. Osim toga, ako vam jaje nakon što ga razbijete čudno izgleda ili miriše, to je siguran znak da je pokvareno.

Žitarice za doručak

Kutije sa žitaricama za doručak obično imaju oznaku 'Najbolje upotrijebiti do xxxx', a radi se o konzervativnoj pretpostavci proizvođača da će taj proizvod i dalje imati jednaku kvalitetu do navedenog datuma. No te žitarice će biti svježe i nimalo opasne za jelo i do tri mjeseca nakon isteka roka trajanja. Samo vodite računa o tome da unutrašnju vrećicu čvrsto zatvarate.

Jabuke

Jabuke stavite u plastičnu vrećice na kojoj ćete izbušiti nekoliko rupa kako bi zrak mogao cirkulirati i pohranite je u hladnjak. Jabuke će biti jednako svježe i dobre i nakon tri tjedna.

Salame


Tvornički zapakiranu i neotvorenu salamu možete čuvati i do dva tjedna nakon isteka roka navedenog na pakiranju.

Jogurt

Jogurt koji je pohranjen u hladnjaku može se koristiti bez opasnosti barem još sedam do 10 dana nakon isteka roka trajanja. No vodite računa o tome da će mu okus biti snažniji što ga budete kasnije otvarali. Svakako ga bacite ako vidite plijesan.

 

Izvor: tportal.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.