x

PAKAO U DALMACIJI: Katastrofalni požari uništavaju sve pred sobom, vatra stigla u grad, ugrožene kuće, zatvorene ceste!

Požar na nekoliko desetaka kilometara dugoj vatrenoj liniji, od Omiša do Splita, zahvatio je večeras splitsko odlagalište otpada Karepovac te gradsko groblje Lovrinac, a potom i istočne dijelove Splita, a prvenstveno naselje Kila.

Splitski kvartovi Brda i Ravne Njive ostali su bez struje, kao i Solin, Ninčevići i Rupotina, a građani javljaju da gore dalekovodi i da se mogu vidjeti bljeskovi i čuti eksplozije.

 

Stanovnici ugroženih mjesta automobilima s najpotrebnijim stvarima bježe iz kuća, a iz zavoda javnog zdravstva upozorili su građane u blizini požarišta da zatvaraju prozore i vrata i ne izlaze vani ako ne moraju, kao i da uključe klima-uređaj u prostoriji u kojoj borave.

 

Od 15 sati već iscrpljenim vatrogascima na požarištima pomagala su tri kanadera, a od kasnije poslijepodne i stotinjak vojnika. Sve jači vjetar koji mijenja smjer otežao je situaciju, zbog čega su se kanaderi morali vratiti u bazu. 

 

Vatrogasci požar gase od četrdesetak minuta nakon ponoći, kada je buknuo u Tugarama, a potpomognut vjetrom proširio se na Srinjine, zatim tokom jutra na Sitno Gornje i Donje te popodne na Žrnovnicu, Jesenice i Podstranu.

 

Podzemna raketna baza u Žrnovnici stalno se natapa vodom. Rakete su na dubini od 70 metara, javljaju hrvatski mediji.

 

U izjavi ispred baze ministar odbrane RH Damir Krističević je rekao da je situacija pod kontrolom.

 

U prvim večernjim satima vatra je došla nadomak Splita, do Karepovca, a zbog ogromne količine dima zatvorena je i cesta Solin-Klis.

 

Prvo se gusti crni dim nadvio iznad Splita, ugrožene su kuće u Žrnovnici, a mještani su kazali da su neke na prilazu tom mjestu i izgorjele. Zatvoren je i City Center u Splitu i drugi trgovački centri.

 

Pred stanovnicima ovog dijela Dalmacije je teška noć.
 
(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.