x

PANIKA: Očekuje se NAJHLADNIJA zima u posljednjih pet godina!

Zbog niskih temperatura prijeti opasnost i od gripa! Niske temperature će, prema svemu sudeći, vjerovatno pogoditi Britaniju ove zime, jer se polarni vrtlog iznad Arktika pomijera južno donoseći vrijeme koje će nam ``utjerati hladnoću u kosti``. Ovakvo vrijeme trebalo bi da se zadrži sve do Božića, pišu britanski mediji.

Zdravstveni zvaničnici izdali su molbu javnosti, pozivajući ih da završe sve obaveze u skorije vrijeme kako bi hladno vrijeme dočekali u toplim domovima. Prva preporuka jeste da se u apotekama pronađu osnovni lijekovi protiv gipa i prehlade. Prognoze govore  da bi Britanija mogla da se suoči sa najhladnijom zimom u posljednjih pet godina, sa prosječnim minimalnim temperatura ispod nule u nekim dijelovima Velike Britanije.

 

Meteorolozi kažu da je slab polarni vrtlog - naziv za vjetrove koji prave krug na Arktiku  - izazivajući prohladno vrijeme.

 

- Historijska vremenski zapažanja i naši najnoviji računarski model simulacije se slažu da su ovi faktori povećavaju rizik od hladne zime u Velikoj Britaniji - poručuju meteorolozi na ostrvu.

 

Istraživanje je takođe pokazalo da ljudi koji pate od bolesti srca ili imaju probleme sa plućima, uključujući astmu imaju mnogo veće šanse da umru zimi jer hladno vrijeme povećava unutrašnju temperaturu, a samim tim povećava i krvni pritisak, što dovodi do rizika od srčane insuficijencije, bolesti bubrega i moždanog udara.

(Srbija Danas)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.