x

PAŽNJA! Ne tjerajte djecu da ljube odrasle rođake - to je opasno!

Tjeranjem djece da grle razne ujne, dede, stričeve... možete da napravite svom djetetu ogroman problem! Vaše dijete će za praznike sresti mnogo rođaka i vaših prijatelja, odraslih ljudi, pa je dobro da vas upozorimo na čestu grešku koju roditelji prave s malom djecom. To je tjeranje dece da grle i ljube razne ujne, tetke, babe, dede, stričeve... Djeca to često odbijaju da učine, a roditelji insistiraju, što je potpuno pogrešno.

Dječja psihološkinja dr. Gordana Buljan Flander, direktorka Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, objasnila je za Index.hr da takve naredbe mogu biti kobne za dijete.

 

- Zagrljaji i poljupci i fizički kontakt s roditeljima, odnosno starateljima, su vrlo važan uslov za djetetov zdrav socio-emotivni razvoj. Nekad su bake govorile, kad bi beba plakala, ``nemoj uzimati bebu da se ne navikne na ruke``, a danas znamo da kada beba plače i pruža ručice time izražava potrebu za fizičkim kontaktom i toj potrebi, naravno, treba udovoljiti.

 

Doktorka Buljan Flander, međutim, naglašava da je važan roditeljski zadatak da dijete nauče i granicama prema sopstvenom tijelu.

 

To znači da djecu nipošto ne smijete tjerati da grle i ljube vaše goste u kući. To je potpuno pogrešno.

 

- Roditelji moraju da znaju da ne smiju prisiljavati djecu da ljube ljude s kojima ona nisu bliska, pogotovo ako se dijete pri tome ne osjeća prijatno. Na taj način mi učimo djecu postavljanju granica prema sopstvenom tijelu, ali i poštovanju i prepoznavanju njihovih emocija. A postavljanjem granica prema svom tijelu, roditelji uče dijete da ako neka odrasla osoba želi fizičku bliskost s njim, a da mu to nije prijatno, dijete ima pravo da to odbije, kaže doktorka i objašnjava:

 

- Jer ako potencijalni sek*ualni zlostavljač traži da ga dijete dodiruje i mazi po intimnim dijelovima tijela, dijete koje poštuje sopstvene osjećaje i zna granice prema svom tijelu, mnogo će lakše reći ne i odbiti takav dodir. Ako pak, roditelji forsiraju takvo grljenje i ljubljenje, dijete može da shvati da je to poželjno ponašanje, pa je tako izloženo većem riziku od napada sek*ualnih zlostavljača``.

 

Zato, pazite šta radite!

(Alo.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.