x

POGLEDAJTE BOJU: Mokraća otkriva da li imate tumor!

Mokraća, u zavisnosti od stanja u organizmu, može biti različite boje, a često može biti pokazatelj ozbiljnih bolesti! Ljekari savjetuju da, nakon male nužde, obratite pažnju kakve boje je vaša mokraća, jer po njoj možete otkriti da li ste bolesni.

Naime, boja mokraće može otkriti neke stvari vezane za zdravlje, od toga da li imate problema sa bubrezima do toga da vam negdje raste tumor.

 

Ljekari objašnjavaju koja boja urina može signalizirati šta:

 

Bez boje, skroz proziran - pijete previše vode i bilo bi dobro da to smanjite

 

Blijeda boja - Ova je normalna boja urina i pokazuje da je sa vašim zdravljem sve u redu i da unosite dovoljno tečnosti

 

Prozirno žućkasta - i ova boja je u granicama normale

 

Tamno žuta - sve je u redu, ali treba da pijete više tečnosti, pogotovo vode

 

Boja meda - podhitno počnite da unosite vodu u organizam!

 

Boja piva, gotovo taman urin - signal da možda postoji problem sa jetrom, ali i znak da ste dehidrirali. Dva dana unosite više vode, ukoliko se boja ne promijeni, odmah idite kod ljekara.

 

Ružičasta ili crvenkasta - ova boja se može javiti u urinu ukoliko ste jeli mnogo cvekle ili bobičastog voća. Međutim, češće je znak da u urinu ima krvi što može da ukazuje na ozbiljne zdravstvene probleme poput bolesti bubrega, tumore, infekciju urinarnog trakta, probleme s prostatom ili nešto drugo. Takođe, urin je takve boje i kod trovanja živom. Odmah se javite ljekaru!

 

Narandžasta boja - i u ovom slučaju se može raditi o dehidraciji, ali i o problemima s jetrom ili žučnim kanalom. Takođe, mokraća je takve boje i kod trovanja hranom. Savjet je da se javite ljekaru.

 

Plave ili zelene boje - rijetko genetsko oboljenje može da rezultira ovakvim bojama urina, ali i neke bakterije koje inficiraju urinarni trakt. Moguće je i trovanje hranom ili uzimanje određenih lijekova.

(Alo.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.