x

POKLON IZ PRIRODE: Ovo čarobno ulje lijek je za kožu, opekline i dobar san!

Poznat je po svom antibakterijskom i antivirusnom djelovanju.

Kantarion ili gospina trava poznat je po svojim antibakterijskom i antivirusnom djelovanju, a zahvaljujući protuupalnom djelovanju  koristi se kod rana i opekotina. Također se upotrebljava kod čira na želucu, a koristi se i za smanjenje bola kod gastritisa, piše Dnevno.

 

Posljednjih godina kantarion je postao sve popularnije sredstvo u borbi protiv depresije, a postoje i brojna znanstvena istraživanja koja potvrđuju ovakvu upotrebu. Primjenjuje se kod blagih i umjerenih depresija. U usporedbi s antidepresivima kantarion je jednako učinkovit, a pokazuje i manje negativnih posljedica. Kantarion se koristi kod depresije, strahova, poremećaja raspoloženja u menopauzi, opsesivno-kompulsivnog poremećaja i sezonskih depresija (javljaju se tijekom  zimskih mjeseci zbog nedostatka sunčeve svjetlosti).

 

Istraživanja su pokazala da ima pozitivan učinak  u liječenju  HIV-a i hepatitisa C. Vaginalete kantariona primjenjuju se za dezinfekciju, jer imaju široko antibakterijsko djelovanje. Kantarion se primjenjuje za terapiju naglih promjena raspoloženja kod žena u menopauzi, kao i kod noćnog mokrenja.

 

Veoma je popularan i kod ozljeda kože, rana, posjekotina i uboda. Tradicionalno ulje kantariona primjenjuje se za smanjenje bolova, a pripravci na bazi ulja kantariona kod povreda, upalnih procesa na koži, opekotina, za zarastanje rana, ubode insekata, hemoroide, vitiliga.

 

Što kažu znanstvena istraživanja?

 

Kantarion je odobren kao lijek za upotrebu kod blagih i umjerenih depresija u Nemačkoj, a priznat je i od Svjetske zdravstvene organizacije. U Njemačkoj je registriran kao lijek koji se izdaje na liječnički recept, tj. nije u slobodnoj prodaji kao kod nas. Razlog tome je, što ima brojne posljedice koje su kombinaciji s drugim lijekovima, najčešće povećava njihovo izlučivanje, pa tako dolazi do smanjenja ili potpunog gubitka njihovog djelovanja.

 

Kako djeluje kantarion?

 

U prošlosti je smatrano da je hipericin najznačajnija aktivna komponenta kantariona, ali danas se zna da su i brojni drugi sastojci odgovorni za njegovo djelovanje, a sve veći značaj hiperforina. Kantarion spriječava razgradnju neurotransmitera serotonina, dopamina, norepinefrina, koji su odgovorni za dobro raspoloženje i na taj način smanjuje simptome depresije. Na isti način djeluju i antidepresivni lijekovi SSRI (selektivni inhibitori preuzimanja serotonina), MAO-inhibitori.

 

Kantarion doprinosi u tretmanu svih procesa na koži i površinskih rana tako što smanjuje upalne procese kože. Budući da sadrži fotosenzitivne komponente, treba imati na umu mogućnosti razvoja reakcija kod osjetljivih osoba, posebno u ljetnim mjesecima. Kantarion djeluje protiv brojnih Gram pozitivnih i Gram negativnih bakterija i virusa (influenzy virus, herpes simplex virus tip 1 i 2, citomegalovirus, hepatitis C).

 

Neka istraživanja pokazala su da kantarion spriječava razvoj malignih stanica, ali ovo nije još nije klinički potvrđeno. Kantarion sadrži i melatonin, koji se luči u organizmu te  uravnotežuje san, djeluje i  kod nesanice.

 

Izvor: Cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.