x

POTVRĐEN DATUM: U Zemlju će udariti ogroman asteroid, koban za čovječanstvo!

Naučnici su sve bliže tome da zaustave sudar velikog asteroida koji prijeti Zemlji, a dovoljno je velik da ugrozi čovječanstvo, pišu strani mediji, između ostalih i Independent. Potvrđena je informacija da naučnici Univerziteta u Tenesiju pokušavaju da unište asteroid-ubicu čovječanstva.

Oni su otkrili da bi uništavanje asteroida moglo čak da prouzrokuje sudar još većih razmjera, jer bi se asteroid razbio na manje, koji bi svejedno udarili u Zemlju. Umjesto toga, tvrde da bi male promjene na njegovoj površini mogle da ``probude`` sile koje ga drže u jednom komadu i da dovedu do njegovog raspadanja u svemiru.

 

Naučnici su proučavali asteroid 1950 DA koji je zaprijetio Zemlji još 2002. godine kada su astronomi otkrili da postoji mogućnosti u razmjeri 1:300 da će udariti u Zemlju 16. marta  2880. godine. Sada su mogućnosti za sudar ponovo provjerene, pa sada iznose 1:4.000.

 

Asteroid je prečnika jedan kilometar, a putuje brzinom od 14 kilometara u sekundi. Zemlju bi mogao da udari brzinom od 60 000 kilometara na sat. Takav udarac bi imao snagu 44.800 megatona TNT-a što znači da bi izazvao eksploziju ogromnih razmjera, cunamije, zemljotrese i prirodne katastrofe, i umnogome bi promijenio klimu na planeti!

 

Budući da je kobni asteroid još uvijek prilično udaljen od nas, naučnici vjeruju da katastrofa može da bude izbjegnuta. Ipak, u isto vrijeme su i zabrinuti jer asteroid u cjelini drže kohezivne sile koje nikada do sada nikada nisu registrovane, pa bi njhovo ponašanje moglo da bude veoma nepredvidivo.

(Dnevno.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.