x

PRIČA IZ PROŠLOSTI EDINA DŽEKE ZA KOJU JE MALO KO ZNAO: Znate li zašto je nakon toliko godina...

``Bh. dijamant`` Edin Džeko u sjajnoj je formi i trenutno je hit strijelac u Serie A i na Starom kontinentu. Ipak, postoji jedna priča iz njegove prošlosti za koju se praktično malo zna, a jedan je od razloga da je nakon dosta godina Džekim prvi klub, ``Željezničar`` iz Sarajeva odlučio u svoje redove vratiti čovjeka koji je među zaslužnim da je kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine danas ono što jeste - ponos nacije.

Naime, iako je Džeko kasnije u ``Želji`` imao relativno dobar status (pa je tako, recimo, već kao junior bio u rosteru tima u poznatoj utakmici kvalifikacija Lige prvaka koju su sarajevski Plavi igrali protiv Newcastlea) - kao sasvim mlad igrač Omladinskog pogona kluba je u jednom trenutku bio na ivici odluke da odustane!

 

Možemo samo nagađati šta bi se dogodilo i da li bi danas ``Bh. dijamant`` bio ono što jeste da je u tom trenutku napustio Želju.

 

Međutim, među najzaslužnijim da Džeko i njegov otac donesu odluku o nastavku treniranja bio je ugledni bosanskohercegovački nogometni stručnjak, Sejfudin Tica.

 

Ono što je zanimljivo je da je ambiciozna uprava ``Željezničara``, predvođena gospodinom Senadom Misimovićem, odlučila nedavno upravo Ticu imenovati novim šefom Omladinskog pogona kluba. Naime, u međuvremenu, nakon Edina Džeke (čiji transferi do danas pune kasu kluba), škola fudbala F.K. ``Željezničar`` nije izbacila niti jednog igrača i približne Džekine klase (u 10-tak godina može se govoriti tek o nekoliko igrača koji zadovoljavaju kvalitete prosječnih evropskih klubova).

 

U isto vrijeme, prvi tim ``Željezničara`` pune igrači iz drugih sredina i susjednih država, čime svakako ne može biti zadovoljna Uprava kluba, kojoj je cilj da napravi ``evropskog Želju`` i vrati klub na staze stare slave, kada je tim u kojem su bili igrači od Josipa Čilića, Edina Bahtića, Nikole Nikića, Mehmeda Baždarevića... ravnopravno igrao sa euro velikanima.

 

Sejfudin Tica, ugledni stručnjak koji se dokazao u zemlji i inostranstvu Upravo je Tica dobio zadatak da stvari u Omladinskom pogonu ``Željezničara`` dovede na nivo u kojem bi bile istinite riječi navijačke pjesme u kojoj se govori o tome da je ``Grbavica škola fudbala``.

 

Njemu volje, odlučnosti i stručnosti ne manjka, o čemu sigurno govori i priča sa početka ovog teksta, ali treba reći da zadatak nije nimalo lagan, posebno jer se u periodu prije njegovog dolaska, o Omladinskom pogonu F.K. ``Željezničar`` u kuloarima praktično češće govorilo u kontekstu koruptivnog ponašanja, nego o formiranju igrača za prvi tim i reprezentaciju Bosne i Hercegovine, o čemu bi, također, prema nekim najavama, u javnosti uskoro moglo biti više riječi i tekstova.

 

Na kraju, svi istinski navijači i simpatizeri popularnog kluba sa sarajevske Grbavice mogu samo poželjeti gospodinu Tici i ``Željinoj`` školi fudbala da u narednom periodu, uz strpljenje, ``iznjedre`` nove igrače poput Edina Džeke, koji mogu tresti mreže najslavnijih klubova na kontinentu...

(DozaSporta.com)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.