x

Pametni kamioni kojima možete vjerovati!

Saobraćaj i njegovi učesnici pričaju svoj dio priče o zemlji u kojoj boravite. Ko voli čitati ``znakove na putu`` može iz njih saznati mnogo, od razvijenosti države (kvaliteta puteva) do standarda njenih građana (vozni park). 

Dok smo s frankfurtskog aerodroma putovali prema Mercedesovoj fabrici kamiona u Vortu na Rajni, posmatrali smo desnu voznu traku autoputa: kamion, kamion, kamion, autobus, kamion, kamion... Razmak onoliki koliki mora biti. Četvrtak je. Sve vrste tereta su u opticaju (ekonomija cvjeta). A vozači kamiona..., kao vozači kamiona. Kabine su njihovi dnevni boravci u koje unose dah svog doma. One to i jesu ovim ljudima koji dane i noći provode na točkovima. I koje svaki pravi vozač gleda s respektom. 

 

Sigurnost biciklista

 

Nekoliko sati kasnije i s nekoliko informacija više poželjeli smo barem nekoliko dana biti na njihovom mjestu.

 

Mercedes-Benz je u Vortu na Rajni organizirao svjetsku premijeru noviteta u svijetu kamiona koje će predstaviti u septembru na čuvenom Sajmu komercijalnih vozila IAA u Hanoveru. U ulici imena Dajmler, na gotovo tri miliona kvadratnih metara, smještena je najveća fabrika teretnih vozila na svijetu. 

 

Ono što smo čuli za dva dana ukratko glasi - sigurnost kamiona podignuta je na veći nivo, smanjena je potrošnja goriva i emisija štetnih gasova, povećana efikasnost, usavršena konekcija sa servisnim centrom.

  

Novi, revolucionarni, sigurnosni Sideguard Assist prati čak i one dijelove vozila koje predstavljaju slijepi ugao za vozača. Kad postoji realna opasnost, aktiviraju se svjetlosni i zvučni signali u kabini te aktivira kočioni sistem koji potpuno zaustavlja vozilo ako vozač prethodno ne reagira. Na ovaj su način biciklisti u urbanim sredinama sigurniji.

 

Predviđa kvarove

 

Na testnoj stazi u krugu fabrike novinarima je predstavljen i sistem ABA 4, prvi na svijetu koji u potpunosti zaustavlja kamion ako postoji i najmanja opasnost za sigurnost pješaka. 

 

S ponosom je predstavljen i Mercedes-Benz Uptime, kojim je kamion u potpunosti povezan sa servisnim centrom i u realnom vremenu dojavljuje vozačima te predviđa eventualne kvarove ili servisiranje vozila. Naprimjer, u trenutku kad centar primi signal koji ukazuje na mogućnost kvara ili hitnu zamjenu dijela koja će preduhitriti veći kvar, tehničari vozaču javljaju i za njega traže najbliži servis, te organiziraju pregled vozila. Uptime će nakon IAA biti dostupan u 12 evropskih zemalja. 

 

Njemački gigant tako iz godine u godinu dokazuje slogan ``Mercedesovi kamioni - kamioni kojima možete vjerovati``.

 

20 godina čuvenog Actrosa

Ove godine čuveni model Mercedes-Benza Actros, koji je do sada prodat u preko milion primjeraka, proslavlja 20 godina na tržištu. Stoga će u Hanoveru ekskluzivno biti predstavljen novi model u limitiranom izdanju od 200 primjeraka. 

 

U kontekstu efikasnosti, sigurnosti i udobnosti, Actros postavlja mjerila za teretni transport. S prodajom većom od 145.000 tokom posljednjih pet godina, prvi je u Evropi.

 

Limitirani Actros, s redizajniranom prednjom stranom spojlera, kabine koja poboljšava aerodinamiku vozila, u ponudi će imati i poluprikolicu te dvije verzije kabina GigaSpace i BigSpace. Narudžbe kreću od septembra, a proizvodnja je planirana za novembar. 

 

Izvor: avaz.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.